638 – SPORTS HALL – SOLBOSCH ULB CAMPUS

Avenue A. Buyl 87, 1050 Ixelles, Belgium
50°48’56,26”N / 4°23’00,63”E

937 m²; 2017-; (01/638).

Open call for tenders – “design and development engineering”

Services Performed:
  • Urban planning
  • Architecture
  • Interior fitting
  • Improvement of approaches and landscape design
  • Structural engineering
  • Building services engineering
  • Building physics and energy concepts
  • Acoustics
  • Signage
  • Accessibility
  • Fire safety
Description:

Genius Loci (Essence of place)

Several items argue in favour of the layout originally planned for the sports hall, located north-west of the existing E1 building:

– the site features outstanding forestry assets, including one beech tree and two chestnut tree more than 50 years old;

– the architecture of the existing E1 building is a distinctly elegant reminder of 1960s architecture and well worth preserving;

– vacant land on the site is receding in line with the ULB’s development and is becoming increasingly precious;

– it is at this spot that the E1X building would cast its shadow on the campus entrance, close by.

The analysis of the “Genius Loci” suggests the need for an alternative layout for the new sports hall on the south-east section of the E1 building roof. This layout would save on the amount of building land required, safeguard the existing biodiversity and would not cast a shadow over the campus’ key functions. It would also provide a means of creating an energy-plus building through having solar panels placed on the roof and facades. This would be out of the question if the original layout were to be used, owing to the trees nearby.

Integration into the urban environment and architectural identity

The sections show that the new E1X sports hall has a weak impact on the urban setting and on the campus. It fits into the pyramid building outline that the existing building is developing between avenue Buyl and the ULB’s main parking area, thereby limiting any negative effects on the present urban setting in terms of the shadows cast or its visibility.

The extension of the E1 building via the new E1X sports hall, in the form of a multi-reflection black parallelepiped, is a welcome signal to highlight a sports centre being available on the campus.

On the roof, a “parasol” of solar panels is laid on the reversed and external load-bearing structure of the new hall.

These items provide the building with a strong, environmentally friendly identity focused on renewable energy technology.

Better traffic flow for the E1 – E1X complex

To the south-west of the building is a new vertical circulation area comprising a stairway and a lift and providing access to the sports hall from the E1. The area is located outside but is protected from bad weather thanks to the perforated steel and glass sheeting. Also serving the E1 building, the area also anticipates the future renovation work required to allow easy access for people with reduced mobility and upgrade the emergency staircase.

A second outdoor emergency staircase serves the new hall at north-east facade.

The two new staircases make it possible to create separate entrance and exit channels for the hall by avoiding any criss-crossing between sports people and visitors or between school groups.

On every floor, the wide E1 corridors, which are illuminated by the glassed transom in the walls located alongside, continue to act as meeting and living spaces in the new extended sports complex. The current entrance hall on floor 2 has its main entrance role reinforced for all the sports halls and changing rooms.

New changing rooms

The new hall’s optimum performance is conceived on the basis of the layout for the new changing rooms on floor 3 of the E1 building, just below the new hall. These take the form of 4 general changing rooms for sportspeople, one changing room for sports people with reduced mobility, 4 general changing rooms for monitors and referees and 2 bathroom facilities for visitors and sportspeople.

Quality of the natural lighting

The hall’s natural lighting is provided by twenty-eight 180 cm x 180 cm skylights placed between the main and secondary beams. White, varnished metal grating is installed just under the skylights to reduce any dazzling and backlighting making it more difficult to watch a sporting activity.

Unlike the outside sheeting, the inside of the sports hall is all white (walls, ceilings, structure) and is a good reflector of light, whether it be natural or artificial.

Air quality

Outside heating periods, the double flow mechanical ventilation system is replaced by naturally occurring ventilation. This aeration is provided, at the bottom, by outside grids installed under the E1X hall capacity overlap, at the top, by the smoke outlets. This guarantees a summer comfort without overheating and excellent air quality.

Circular economy

Most of the building’s components can be dismantled. Research is also being carried out to find second-hand equipment or materials from recycling channels, particularly in the case of the lift, the heating, ventilation and air-conditioning, floor panels,… The risks and rewards of these “reuse alternatives” are split 50/50 between the contracting authority and the undertaking.

Structure 

The structure of the new building is based on the existing one, whose columns are being reinforced and provided with R60 fire protection.

In order to minimise its own weight, the load-bearing framework of the floor comprises high-resistance steel Warren trusses and IPE 180 columns. The Warren trusses on the roof are placed externally while the built-up roof system is suspended from this.

The sports hall floors comprise 35-cm-thick timber cribs resting on 4.5 m between the main Warren trusses.

The facade walls comprise horizontal, self-supporting sandwich panels (steel/insulating material/steel) on the 4.5 m separating the columns.

The hall space (25.2 m x 34 m x 7.2 m (l x w x h)) protrudes 150 cm outside the existing E1 building space. This overhang is taken up by the floors new load-bearing framework.

Credits

LOCALISATION
ULB, Campus du Solbosch, Avenue A. Buyl 87, 1050 Ixelles, Belgique                                                                                        
50°48’56,26”N / 4°23’00,63”E

SURFACE
Surface brute hors sol : 937 m²

MAÎTRE D’OUVRAGE
« Marché de conception et réalisation »

Pouvoir adjudicateur et destinataire du bâtiment :
Université Libre de Bruxelles, Université d’Europe, ULB
Département des Infrastructures de l’ULB
Avenue Adolphe Buyl, 121 à 1050 Bruxelles

Soumissionnaire :
Société Momentanée (SM) des entreprises  SIMONIS sa – Louis de WAELE sa

ARCHITECTES & INGÉNIEURS
Philippe SAMYN and PARTNERS sprl, architects & engineers          Philippe Samyn
Chaussée de Waterloo, 1537   B-1180 Bruxelles                               Propriétaire  exclusif des droits d’auteur (copyright)
Tél. + 32 2 374  90 60       Fax + 32 2 374 75 50
E-mail: sai@samynandpartners.com,

 

ÉQUIPE

Architecture                           
Design Partner:
Dr Ir Philippe Samyn.

Administrative Partners:
Quentin Steyaert, Benedetto CALCAGNO, Denis MÉLOTTE
Collaborateurs:
Vlad POPA, Gabriel BALTARIU, Mirela GANCHEVA, Alexandra IONESI, Radu SOMFELEAN.

Techniques spéciales:
Philippe SAMYN and PARTNERS sprl, architects & engineers,
avec SGI INGENIEURS sa (sous-traitant)
Jean-Pierre Coget
Avenue Edmond Van Nieuwenhuyse, 2 B-1160 Bruxelles, Belgique
Tel. : +32 2 734 31 50  E-mail : info.bxl.be@sgigroupe.be

Stabilité:
Philippe SAMYN and PARTNERS sprl, architects & engineers,
avec INGENIEURSBUREAU BEN VERBEECK en PARTNERS  bvba (sous-traitant)
Ir Ben VERBEECK
Herman Ullenslei, 9, B-2640 Mortsel, Belgique
Tel. : +32 0477 633 544 E-mail : ben@benverbeeck.eu

avec en sous-traitance de  Philippe SAMYN and PARTNERS sprl également :

Physique du bâtiment et énergie:
SGI INGENIEURS sa
Vincent LE PAPE

Acoustique:
A-Tech Acoustic Technologies
Ir Jean-Pierre Clairbois

Consultant sports:
STARPLAN PMO sprl
George SOLEIL

Sécurité incendie:
Benoît BASTIN     
                                                                                        

avec en sous-traitance de  la SM des entreprises s.a SIMONIS – Louis de WAELE  également :

Coordination sécurité et santé:
MOMMAERTS SAFETY Global Safe sprl


DOCUMENTATION

Gestion documentation:
Philippe SAMYN and PARTNERS (André CHARON et Quentin OLBRECHTS)

Location:
Renderings:
Drawings:
Pannels:
638 - SPORTS HALL – SOLBOSCH ULB CAMPUSsamyn