373-Fire Station Houten

HOUTEN
NETHERLANDS

1.100 sqm. (1998-2000); (01/373).

Services Performed:

– Architecture
– Interior design
– Landscaping
– Structural engineering

Description:

The municipal authority in Houten (Netherlands) commisssioned the Samyn and Partners practice to build a small fire station on a site surrounded by lots of green space. The municipality of Houten has a hybrid fire fighting force : four professional firefighters, and around sixty volunteers. The building agenda set a requirement that there should be space to accommodate six fire engines.

The theme in drawing up the design is the radical division of the roof structure from the internal organization. It represents the idea of the shelter, the independence of the shell from the building itself. The building’s interior is in keeping with the client’s requirements.

The choice of a parabolic form for the roof is the result of the search for elegance of form, and also brings about an optimization of the structure. The fast method of construction was a further significant factor favouring this choice at the fundamental design stage.

There is a two-way split of the interior. The south side has been conceived as a completely transparent space in which just glass has been used. Here, the firefighting equipement is kept in what resembles a large shop window.

This barely heated hall is intended to serve as a climatic buffer zone, both in winter and in summer. All the other functions have been gathered together in the northern half of the building, a construction built of loadbearing brickwork. From the open corridors, there is a view onto the fire engines.

The ground floor houses showers, changing rooms and the sanitary provisions as well as storage rooms for mechanical equipment. A conference room and a cafeteria for the firefighters are situated on the first floor.

The office spaces are located on the second floor with storage rooms for technical equipment on top.

In this socially problematic area of the city, it was asked to the 2200 five to seven years old schoolboys and schoolgirls of the 22 schools of the city to represent the epic of the firemen on DIN A3 – size panels.

The 2200 panels, changing colour as a flame from dark blue at the bottom over green an yellow to orange at the top, were laid out on the main brick wall of the Fire Station, renamed “house of the firemen”. It resulted into a magnificent hieroglyph-like composition protected

by the glazed façade. The project gathered all the families of Houten, so that an emotional link was woven between the population and the building. In this way, the “house” is protected from the vandalism it was likely to suffer before that, in each family, a little brother or a little sister’s piece of artwork was integrated in the work.

The glazed façade incorporates large overhead gates designed to allow the firefighting force to make a quick operational exit. The building’s length runs in an eastwest direction which allows the southern façade to incorporate photovoltaic cells. The fire station’s overall form appears as a modern variant on the traditional theme of the shed.

Based on a text of Marc Dubois

Document E41_01/373 -En Issue of 2006-09-14

Credits:

Architecture and Engineering: Philippe SAMYN and PARTNERS All projects are designed by Philippe Samyn who also supervises every drawing
 Structural Engineering: Philippe SAMYN and PARTNERS with SETESCO (sister company 1986-2006) or INGENIEURSBUREAU MEIJER (sister company since 2007) if not mentioned
Services engineering: Philippe SAMYN and PARTNERS with FTI (sister company since 1989) if not mentioned

01-373 FIRE STATION, HOUTEN (NL).
Client: CITY OF HOUTEN.
Architecture: N. Neuckermans, J. Ceyssens, R. Houben, B. Calcagno.
Structure: Samyn and Partners with De Bondt Rijssen for execution.
Services: DHV AIB.
Main Bibliography:
  • BOUW, September 2000, 55e jaargang, pp. 47-49; (Netherlands)
  • DE ARCHITECT, September 2000, pp. 70-73; (Netherlands).
  • L’ARCHITECTURE D’AUJOURD’HUI n° 331, November-December 2000, p30: “Caserne de pompiers, Houten, Pays-Bas”; (France). 
  • L’ARCA n°157, March 2001, pp 36-41 ; Mario Antonio ARNABOLDI : “Un segno verso l’alto-Fire station in Houten”; (Italy).
  • ZOO ISSUE 8, March 2001, p227, “Fire Station”; (ISBN 1-84118.029-77) (Great-Britain).
  • Architectuur in Nederland / Architecture in the Netherlands Jaarboek / Yearbook 2000-2001. Samenstelling / edited by Anne Hoogewoning, Roemer van Toorn, Piet Vollaard, Arthur Wortmann ; 2001, pp118-119, (ISBN : 90-5662-202-1), “Philippe Samyn : Brandweerkaserne”; (Netherlands). 
  • A PLUS n°170, June-July 2001, n°3/2001; pp 28, 62-67, 93 ; Dominique PIETERS, “Maison des pompiers à – Brandweerhuis in – Houten”; (Belgium).  
Awards:

The Fire Station of Houten was awarded:

Nationale Staalprijs 2002
National Steel Award 2002 (the Netherlands)
First Prize in the category “Industrial building

International Prize Dedalo Minosse 2005/2006
Special Prize

It was nominated in:

European Union Prize for Contemporary Architecture – MIES VAN DER ROHE Award 2001

Photographs:

Ch. Richters.     

Location:
Pictures
Renderings
Drawings
Sketches

For plans sections and elevations, please refer to the archives section of the site available from the “references” menu.

373-Fire Station HoutenFilippo Aimo