569-1-Fire station for the SRI-Charleroi

Charleroi (Belgium), Competition for the limited-life partnership THOMAS & PIRON – CIT BLATON;
50°23’29,53’’N, 4°25’46,35’’E.
Services performed:

• Architecture and landscaping
• Structural engineering
• Building services engineering

Introduction:

Considering the specific characteristics of the site, the architecture of the project is simple, contemporary, compact and functional (flow of people and vehicles) while offering an iconic and recognisable form, compatible with the firm tertiary character of the environment.

Document E41_01/569 -En Issue of 2016-12-22

Situation:

Easy access to the nearby motorway is essential for the station’s location. It is therefore crucial that the selection of this site is reinforced by the fast and safe transport of vehicles and people in case of emergency. Consequently, all efforts are made in order to reduce the response time of the fire station.

The location of the building is the result of a study aimed at combining the responses to the constraints given by the site: large drop, neighbourhood, driveways, low ground bearing, wind direction, solar orientation, etc.

The location of the building, in the upper and flattest part of the ground, limits the excavation and backfill associated with the construction. The two existing driveways, the first used for emergencies and the second for personnel and visitor access, are positioned in order to limit the length of the roads.

The hollow made by the south access creates the entrance to the building at ground level (pedestrians, bicycles and cars), as well as an area accessible to delivery vans. Access to the west, which is higher, establishes the first level of the building as the emergency level. This level is surrounded by an emergency ring road, allowing each truck to leave independently from the others by a sectional door assigned to it.

The true backbone of the project is the north-south axis, naturally indicated by the access to ground level. This is the main horizontal circulation, punctuated by all the vertical circulations, thus defining the building’s orientation.

The drill tower, situated across the emergency road at the junction of the north-south axis and the emergency vehicle access road, is visible from this axis. At 25 m tall, this particularly sleek tower uses the perforated sheet metal of its facade cladding as structural bracing.

It is surrounded by a concrete exercise area to the north, allowing trucks to easily turn around the tower and to simulate fires. The site report suggests establishing the area for fire drill exercises to the north of the field, in order to avoid smoke drifting toward the neighbouring houses.

The south-east area follows the uneven ground in order to limit, as much as possible, the construction footprint on this green site. It naturally joins the outdoor sports field, established as a continuation of the delivery area. The site is fully secure, thanks to a continuous barrier, with only two separate and secure access points: the “emergency” west access point at level 1, and the south access point for the public and the deliveries at level 0.

Morphology of the building:
The round form of the plan issues directly from the flow of emergency vehicles. Indeed, two circulation driveways are planned: the first, internal, for return from emergencies and the other, external, for departures. The round form is an obvious means to avoid any crossing between the two flows and to ensure that no manoeuvre is performed both inside or outside the great hall. All functions are housed in this 90 m diameter and 5 level high cylinder. The compactness of this volume reduces external exposed surfaces and thus minimizes energy loss. Before putting renewable energy systems in place, it is essential to save energy at the source, reducing energy loss and maximising free gains from the architecture and its positioning on the site. Sleek, perforated sheet metal in galvanised steel forms a vertical screen that encircles the building. It protects the curved facade from the sun, and, in the form of railings, extends onto the roof terrace beside the bordering athletic track. Its perforation rate of 51% makes it virtually transparent from inside.

The 5 levels are divided as follows:

LEVEL 0 – entrance

This semi-underground level is on the same level as the south access. It is ideal for parking and for the delivery area. All the car parks, as well as the unloading platform, are covered. The car park is clearly divided between visitors, day personnel and “24 h” personnel. The rest of this level is composed of technical areas, stock areas (directly connected to the unloading platform) and areas for special units. In addition, there is a gas mask training pathway and an access to the drill tower. As it is sheltered from inclement weather, the use of the car park is very comfortable while its reduced footprint maximises external green spaces. The natural light in the car park further increases comfort with a set of mirrors reflecting the light from the central skylight. This brightens the space and makes the entrance clearer. Indeed, this 13 m squared skylight is situated next to the vertical circulation core and the welcome-museum area. It naturally guides all users to this space.

LEVEL 1 – emergency

At the level of the west access, this area is occupied on the periphery by the main hall, harbouring the vehicles’ garage in addition to an internal lane. A separate compartment houses the ambulances at a constant temperature, while another compartment is occupied by a car-wash. There are no pillars between the circulation driveway and parking places, which prevents many potential accidents and provides flexibility in this annular space. However, no vehicle is to circulate in an emergency state within the building. In fact, each vehicle has its own door and leaves directly without endangering any of the fire fighters who are running towards their trucks. The main hall is lit by forty-eight 6 m high translucent doors along the whole curved façade, creating soft and uniform lighting in addition to the skylight facing the back of the emergency area. This special place is used by the fire fighters for celebration or contemplation when returning from a fire. Called “Heroes’ square”, it is given a strong identity by the large, multi-coloured fresco, signed by the graffiti artist, STIX71, which borders its northern wall, and is in sharp contrast with the neutral atmosphere of the vehicle hall. It also allows for the welcoming of groups of visitors, information sessions for the entire station, etc. The composer, Pierre Bartholomée has also written a hymn for the fire fighters at Charleroi, “music worthy of their courage and their dedication, music that unites them during emotional times and which, with simplicity, celebrates the magnitude of their vocation.” The rest of the level, falling within the internal ring lane, includes the mechanical workshop, emergency changing rooms, storage and maintenance rooms for equipment and truck (masks, tanks, hosepipes, etc.). A logical pathway connects contaminated elements, near to the back of the emergency area, and the clean elements on the side of the first emergency trucks.

LEVEL 2 – changing rooms

On the mezzanine of the main hall and the workshop, this small-surfaced area includes private changing rooms, rooms dedicated to the ambulance drivers in addition to some offices, using the light from the central skylight.

LEVEL 3 – life and administration

This level includes all departmental offices as well as the building’s general reception office situated next to the vertical circulation core. These departments are served by a central north-south corridor which, after the airlock, also serves the fire fighters’ living areas (television room, sports hall, training room, bedrooms etc.). The Emergency Call Processing Centre, located near the bedrooms and offices, offers a panoramic view of the emergency driveway. All of these areas are lighted by exterior wall openings as well as by 7 north-south oriented patios in addition to the central skylight. These north-south patios allow efficient energy management, improving hygro-thermal comfort with water pools. The sports hall is lighted by polycarbonate panels placed upon the roof and on the upper part of the vertical walls.

LEVEL 4 – garden and restaurant

The last level offers a refectory with a panoramic view over Charleroi, as well as a floral and vegetable garden of about a hundred square metres on the roof. This vegetable garden and greenhouse can provide food directly to the kitchen. There is also an outdoor terrace next to the restaurant for a bit of sun exposure.This level also has access to the seating levels for the sports hall and an outdoor running track circling the building while offering spectacular views of the region.

LEVEL 5 – roof and equipment rooms

The roof of the sports hall is equipped with photovoltaic and thermal panels providing one part of the electricity and hot water required for the proper functioning of the station.
13,359 m² above ground, 6,362 m² underground; 2012-2016; (01/569-1).
Restricted tender procedure with architectural design competition for the limited-life partnership “THOMAS & PIRON – CIT BLATON”.
Credits:

Architecture and Engineering:
Philippe SAMYN and PARTNERS All projects are designed by Philippe Samyn who also supervises every drawing

Structural Engineering:
Philippe SAMYN and PARTNERS with SETESCO (sister company 1986-2006) or INGENIEURSBUREAU MEIJER (sister company 2007-2015) if not mentioned

Services engineering: Philippe SAMYN and PARTNERS with FTI (sister company since 1989) if not mentioned[/one_third_last]

Contracting authority
City of Charleroi
3, rue de l’Ancre, B-6000 Charleroi
Sir Philippe Coppe

Client
Temporary Association ‘THOMAS & PIRON BATIMENT – CIT BLATON’

CIT Blaton
50 avenue Jean-Jaurès, B-1030 BRUXELLES – tel. +32 2 240 22 11
Frédéric LORIAUX, Michel ROSSIGNON.

THOMAS & PIRON BATIMENT
5 Rue Fort d’Andoy, B-5100 Wierde – tel. +32 081 32 24 24
Pascal DELAHAUT, Stéphane GUYETTE, Michel MAES, Joël POLUS.

ARCHITECTS & ENGINEERS
Philippe SAMYN and PARTNERS sprl, architects & engineers
1537 Chaussée de Waterloo, B-1180 BRUXELLES
Tel. + 32 2 374 90 60 Fax + 32 2 374 75 50
E-mail: sai@samynandpartners.com

Philippe SAMYN
Exclusive copyright owner

With cooperation from:

Structural engineering
Ingenieursbureau MEIJER sprl
32a Gemzenstraat, B-2610 WILRIJK – tel. +32 3 448 25 00

Building services
Flow Transfer International sa
137 rue du Ham, B-1180 BRUXELLES – tel. +32 2 375 75 40

TEAM
Architecture
Principal and design partner : Dr Ir Philippe SAMYN
Administrative partner : Ghislain ANDRE

First contest
Associate partner : Olivier JOTTARD
Collaborators : Coline BAZIER, France DEFRENNE, Nathan DUVIVIER, Carol LIZIN

Second contest and accomplishment
Associate Partners:
Blandine CAPELLE, Alexandro CHICHIZOLA, Olivier JOTTARD.

Collaborators:
Paula FERNANDEZ LOBERA, Elista GESHEVA, Roser IGUAL, Taekjun OH, Vlad POPA, RESERVOIR A (Cedric LODEWICKX, Giorgios MAILLIS, Boris PATERNOSTRE),
Paolo RUARO, Monika STUDZINSKA, Gaofei TAN, Giulia VENTRE.

Structural engineering:
Philippe SAMYN and PARTNERS (Dr Ir Philippe SAMYN, Ir Olivier JOTTARD and Ir Arch. Blandine CAPELLE) with Ingenieursbureau MEIJER sprl (Jan MEIJER and Ben VERBEECK)

Building services:
Philippe SAMYN and PARTNERS (Dr Ir Philippe SAMYN, Ir Olivier JOTTARD and Ir Arch. Blandine CAPELLE) with Flow Transfer International (Andrew JANSSENS)

Building physics:
NEO & IDES (Bruno BUSCH, Jean-Philippe LEMAIRE and Mathieu LEROY)

Accessibility for disabled persons:
Plain-Pied (Xavier ANCIAUX)

Environmental impact report:
AGORA (Serge PEETERS et Rodolphe DEHARD)

Photographs:

© Photo: Charly Dean
© Photo: Marie-Françoise Plissart
© Photo: Simon Schmitt – www.globalview.be

© Photo: Ghislain André (SAMYN and PARTNERS)
© Photo: Alexandro Chichizola (SAMYN and PARTNERS)
© Photo: Quentin Olbrechts (SAMYN and PARTNERS)

Awards:

The Fire Station for the SRI-Charleroi was nominated for the following awards:

Staalbouwwedstrijd – Concours Construction Acier 2016
Steel Construction Award 2016

FEBE Elements Awards 2016

Trophée Benelux de la Galvanisation à Chaud 2017
Benelux Trophy for Hot Dip Galvanizing 2017
Category “Specific steel elements

Location:
Outside:
Inside:
Movies:
Building Site:
Rendering:
Drawings:
Site:

For plans sections and elevations, please refer to the archives section of the site available from the “references” menu.

569-1-Fire station for the SRI-CharleroiFilippo Aimo