291-Aula Magna UCL

1200 – seat auditorium

Louvain-la-Neuve
BELGIUM

AULA MAGNA UCL: 10 694 sqm (01/291);
URBANISATION OF THE GRAND-PLACE LAC AREA: 5 hectares, approx. 70.000 sqm built surfaces; (01/268). (1996); (01-291).

Services Performed:

– Architecture
– Construction management
– Interior design
– Landscaping
– Mechanical, electrical, plumbing engineering
– Project management
– Quantity surveying
– Structural engineering
– Urban design

Description:

2003.02.10 

The Aula Magna is located on the site of the Catholic University of Louvain in Louvain-la-Neuve, at the proximity of a lake and the Grand-Place.

The building aims at staging large scale academic events capable of gathering 1200 people.

Moreover, it must also cater to the greatest possible and desired number of events for the town and region. As a result, various events can be organised such as conventions and conferences, symphony concerts, theatre plays as well as events of a more commercial or entertaining kind with assorted large exhibition spaces.

A limited number of parking spaces is provided underneath the building as well as an unloading area for goods vehicles.

Special attention has been brought to the environmental care, in particular with regard to energy and natural ressources saving, both in terms of energy production for the building as well as for its operation and maintenance.

The Aula Magna scheme is integrated in the urban development plan of the area of Louvain-La-Neuve located between the Rampe du Val on the North, the Thomas More building on the South, the lake on the West and the Grand-Place on the East. This area is commonly referred to, in French, as the «Grand-Place /Lac» (subject of another study : 01/268).

The box-like building is laid out on a rectangular plan (31.5 m by 72 m) including an 8m10 long structural grid, three transversal bays and eight longitudinal bays, surrounded first by a 2m70 large annular zone housing the auditorium balconnies as well as secondary rooms then by a 90 cm deep double skin.
Essentially, it houses :
– a public lobby, on the 112.03m and 110.68m levels (the Grand-Place being at the 113.40m level) extending over the whole building, including access stairs to the auditorium hall and the VIP lobbies;
– an auditorium hall on “pilotis” set over four of the eight bays located above the public lobby, and a stage area on two spans with a scene and an orchestra pit;
– VIP lobbies above the eighth bay, including offices and sanitary facilities;
– two underground levels reserved for the main cloakrooms and public toilets, five large meetings rooms, two restaurants with their kitchens, storage and technicals sapces, as well as parkings;
– an unloading area accessible to lorries on the second underground level, serving the public lobby and the stage via an elevating platform.

Overhanging the whole stage, the 10.80 m high, 24.30 m long and 16.20 m deep box, fitted with footbridges and stairs leading to a technical platform, allows maximum flexibility and efficiency in the management of stage sets.
As the main part of the building, the stage cage is enclosed by a double-skin facade, equipped with maintenance catwalks every 2.70 m.

2002.01.07

URBANISATION OF THE GRAND-PLACE LAC AREA

The origin of the new city of Louvain-la-Neuve lies in the division of the Catholic University of Louvain into its two different language entities, the French and the Flemish.

The urban development started in 1972 and has been pursued since across the East-West oriented Malaise valley.

With a scientific park stretching to the Est and South of  the city and a major university, the population of the city counts 15.500 inhabitants, and is planned to grow up to 28.000 inhabitants.

The urban center lies at the bottom of the valley. It is entirely built on concrete slabs supported by piles, covering the levels of vehicle traffic and parking. While occasionally accessible for emergency, delivery and maintenance vehicles, the streets are mostly pedestrian.

After early development phases in the North-South direction, the East and West quarters are now on the urban growth agenda.

The project commissioned to Samyn and Partners consists in the detailed planning of the West quarter, which stretches from the Grand Place (main square) to the lake. South-East, it is bordered successively from center to periphery by an auditorium complex, the Law department buildings, and a green area behind which lies the residential neighbourhood ” Les Bruyères “.

North-West, it is bordered by the hill flank houses of the ” Hocaille ” residential neighbourhood. In respect with the guidelines of the urban development plan, various functions must be accomodated in the new neighbourhood : housing for 1.500 inhabitants (approximately 60.000 sqm), the Aula Magna, the Museum, a movie theater complex, academic facilities, a hotel, and parking for approximately 500 vehicles. Pedestrian streets and walkways must connect the main square with the lake, and transversally the “Bruyères” and “Hocaille” neighbourhoods. Located between the natural periphery of the city and its raised center, the project must insure the transition between the landscape integrated roads on the oustkirts and the inner underground circulation. The urban morphology must offer both continuity and complementarity with the existing urban fabric.

A main axis drawn between the main square and the lake structures the new neighbourhood. The Aula Magna, a cultural and academic multifunctional hall intended to accomodate theater and music performances as well as major academic events, thus a symbolic and programmatic element of primary importance for the university and the city, is implanted on the main axis. From the main square, it is preceded by a straight covered street bordered on both sides by the two parts of the new Museum. The street leads into a rectangular forecourt dedicated to Baron Lemaire, the spiritual father and original planner of the city.

Through its transparent foyers, the fully glaze building frames the perspective that opens on its opposite side towards the lake and the suburbian greenery. (Both Aula Magna and Museum are also designed by Samyn and Partners)

Between the Aula Magna and the lake, a geometric water pond fulfills the long expressed desire of the inhabitants to bring the outer green landscape deeper into the city heart.

North-West of the main axis, two open blocks allow a direct circulation between the mineral streetscape and the inner gardens. Their arrangement creates a triangular square that offers a full sideview of the Aula Magna. The block closer to the center hosts residential and community facilities, the second block is residential. In both blocks, the first floor accommodates mixed-use functions. Further North of the new neighbourhood, a rectangular academic building completes the square in front of the Saint-Francis church. At the Western end, a prow shaped building marks the entrance of the city and closes in the incoming traffic.

South-East of the main axis, the movie theater complex usefully fills in the space between the Museum-Aula Magna ensemble and the Law department facilities. It is followed by a curved street that flows naturally alongside the lakeshore. On one side of the street, residential buildings offer views on the open lake landscape. On the other side, they open on a more intimate urban park.

The succession of squares, streets, pond and lakeshore areas allows to develop a tailored strategy to organize a fluent transition between the city street level and the lake groundlevel 12.5 m below it. As a premise, it required to deviate the current traffic flow underneath the projected North-West buildings to avoid either cutting the pedestrian flow down the main axis or the expensive raising of the pond above road level. The deviation also allowed to project the curved residential buildings on the South-East, partly implanted on the former roads.

Though the main structure of the new neighbourhood has been stable since early sketches, the plan is flexible and evolves constantly in accordance with the changing programmatic requirements discussed with the urban development plan services. The project has thus already evolved from the staged represented on the large study model pictured here.

Main Bibliography:
  • AULA MAGNA, Université Catholique de Louvain, Cabinet du Recteur, Presentation brochure of the project, November 1997, 27 pp.; (Belgium).
  • Proceedings of the « WORLD RENEWABLE ENERGY NETWORK INTERNATIONAL CONGRESS-V » Firenze, Italy, 19-25 September 1998; pp.1341-1344; (Italy)
  • Proceedings of the 1999 IASS 40th anniversary congress: « Shells and spatial structures: from recent past to the next millenium ». Cedex, Centro de Estudios y Experimentacion de Obras Publicas, Madrid, 20-24 September 1999; 8pp.; (Spain).
  • Anne NORMAN : “MUTATIONS, architecture 1950- 2000 en Brabant Wallon” 96p, 2001, arts centre of the Brabant Wallon (D/2001/7245/3) ; pp 62-65 : “L’Aula Magna à Louvain-La-Neuve”; (Belgium).
  • DE ARCHITECT, January 2002, pp 62-65;Dominique PIETERS : “Doos in doos uitgekleed. Aula Magna van Samyn and Partners in Louvain-la-Neuve”; (Netherlands).
  • A PLUS n°174, 1/2002, February – March 2002, pp 72- 79, Marc DUBOIS : “Un amphithéâtre de verre – De Glazen stadshal – The glass public Hall : Aula Magna/Louvain-La-Neuve”; pp 100-103; Gerrit VER MEIR et Paul MEES : “l’Acoustique – Zaalakoestiek – Acoustics-, Aula Magna/Louvain-la-Neuve; (Belgium).
  • L’ ARCA n°171, June 2002, pp. 26-31; Filippo Beltrami GODOLA, “Una scatola magica, In Louvain”; (Italy).
Awards:

BELGIAN ARCHITECTURAL AWARD, Brussels, March 6th 2002. Energy Award for the AULA MAGNA in Louvain-la-Neuve.

Credits:

Architecture and Engineering: Philippe SAMYN and PARTNERS All projects are designed by Philippe Samyn who also supervises every drawing
Structural Engineering: Philippe SAMYN and PARTNERS with SETESCO (sister company 1986-2006) or INGENIEURSBUREAU MEIJER (sister company since 2007) if not mentioned
Services engineering: Philippe SAMYN and PARTNERS with FTI (sister company since 1989) if not mentioned

01-291 AULA MAGNA, LOUVAIN-LA-NEUVE.
Client: CATHOLIC UNIVERSITY OF LOUVAIN.
Architecture: Partner in charge : Y. Avoiron.
Associates :, Gh. André, M. Bekhor, S. Bessalah, Th. Collard, B. Darras, B. Debacker, I. Delattre, F. el Sayed, L. Gestels, S. Godemont, D. Jacobs, E. Krzeslo, E. Louis, D. Mélotte, P. Monniez, J.F. Roger France, B. Thimister, L. Van de Velde, C. van Haeren, B. Vleurick.
Services: Acoustics : Daidalos.
Photographs:

Inside : Ch. Bastin & J. Evrard.
at night : Philippe Molitor.
Outside : Clair – obscur

Awards:

The Aula Magna won the following award:

Awards de l’Architecture Belge / Awards van de Belgische Architectuur (2002)
Belgian Architecture Awards 2002
Energy Award

AULA MAGNA UCL: 10 694 sqm (01/291);
URBANISATION OF THE GRAND-PLACE LAC AREA: 5 hectares, approx. 70.000 sqm built surfaces; (01/268). (1996); (01-291).

Location :
Pictures
Site
Model
Renderings
Drawings
Sketches

For plans sections and elevations, please refer to the archives section of the site available from the “references” menu.

291-Aula Magna UCLFilippo Aimo