429-Forum

Gent
BELGIË

21.414 m²

  • Scenografie (met TTAS).
  • Acoustiek (met Daidalos).
  • Kostencontrole (met Berenschot-Osborne). (2004); (01-429).

Meervoudig opdracht.

Uitgevoerde diensten:

• Inrichting van de omgeving.
• Architectuur.
• Interieurarchitectuur.
• Stabiliteit.
• Bijzondere technieken.
• Scenografie (met TTAS).
• Acoustiek (met Daidalos).
• Leiding van het project.
• Kostencontrole (met Berenschot-Osborne).

Beschrijving :

Onderwerp van deze prijsvraag is het ontwerpen van een concertgebouw voor muziek, dans en beeldcultuur: het FORUM, een performance hall voor de toekomst. Op een unieke locatie in de Gentse binnenstad voorziet het bouwprogramma een multifunctionele zaal voor 1800 toeschouwers, drie repetitiezalen en vijf atelierruimtes voor experimentele opvoeringen.

Het programma en de site zetten aan om enerzijds met gelede volumes te werken en anderzijds het aantal verschillende materialen beperkt te houden. De volumetrie is het resultaat van een zoektocht naar integratie in de uitzonderlijke site en naar een organisatie van de verschillende flux’en, waarbij tegelijkertijd soepelheid en hiërarchie gegarandeerd blijven, alsook aanpassingen aan het programma mogelijk blijven.

Milieuoverwegingen en het budget zetten aan om het meest eenvoudige constructieve middel aan te wenden dat goed in België beheerst is: een gewapend betonskelet. Met een beperkte oppervlakte glas wordt de kostelijke thermische inbreng van de zon laag gehouden. Het gebruik van spiegels op de dagkanten van de ramen biedt een omvangrijke natuurlijke verlichting. Het grote venster van de grote zaal, dat in het noorden een ruim uitzicht biedt op de drie torens van Gent, vormt hierop een uitzondering, hetgeen de betekenis ervan versterkt.

De sokkel met variërende hoogte verbindt langs de oever van de Muinkschelde het hogere gedeelte van de site met haar lagere gedeelte. Zo worden de hoofdtoegangen tot het Forum en de toekomstige ingang tot het wintercircus Mahy gecreëerd. Deze laatste krijgt hierbij terug een echte gevel. Het dak van de sokkel biedt op vloeiende wijze plaats aan de buitenruimtes voor het onthaal en aan de grote binnenfoyer. De sokkel herbergt de ruimtes voor de artiesten, de administratie en de algemene en artistieke leiding.

De grote zaal heeft een elliptisch omhulsel die zich inschrijft in de bocht van de Muinkschelde. Zij heeft gekartelde wanden en een wijde ramenwaaier voor het daglicht en de akoestiek. Daarmee kan er  een veelheid van interne ruimtes gecreëerd worden (waaronder een parallellepipedum-zaal). Naast de telescopische tribunes van de parterre die in de zuidelijke wand van de zaal kunnen worden gestockeerd, en naast de draaikrukken van de balkons over vijf verdiepingen die een soort van buitengevel binnen aanbieden zijn er ook nog de laterale, demonteerbare tribunes op de parterre die volgens een vrij groot aantal configuraties kunnen worden opgesteld.

De vijf ateliers voor experimentele opvoeringen geven de indruk opgehangen te zijn en ” drijven ” boven een deel van de grote foyer waardoor zij deze laatste opdelen in een gevarieerde ruimte met sterk verschillende hoogtes.

Een heldere en neutrale zinklegering omhult op uniforme wijze de gehele constructie. Dit laat een vormenspel toe met aangepaste lichtinval waarbij de gevel op strategische plaatsen getooid kan worden in felverlichte uithangborden en veelkleurige affiches die het reilen en zeilen van het Forum meedelen.

De vloerafwerking met gezaagde porfierkasseien buiten wordt binnen tot in de publieke foyer verdergezet. In de bewoonbare lokalen is de vloer afgewerkt met licht hout of met linoleum, en in de technische lokalen met grijze chape. De plafonds, samen met alle overige vertikale oppervlakken, zijn ofwel bepleisterd en wit geschilderd, ofwel bekleed met hout in een heldere tint. Net zoals de buitenvolumes, drukken de binnenruimtes zich enkel uit in hun vormentaal, badend in het draaiende zonlicht. Het kleurenspel wordt aan de artiesten en het publiek overgelaten.

Document E41_01/429 -Nl Editie 2004-08-24

Credits:

Architecture and Engineering: Philippe SAMYN and PARTNERS All projects are designed by Philippe Samyn who also supervises every drawing
 Structural Engineering: Philippe SAMYN and PARTNERS with SETESCO (sister company 1986-2006) or INGENIEURSBUREAU MEIJER (sister company 2007-2015) if not mentioned
Services engineering: Philippe SAMYN and PARTNERS with FTI (sister company since 1989) if not mentioned

01-429 FORUM GENT.
Client: STAD GENT.
Architecture: Partner in charge : L. Gestels. Associates : Gh. André, A. Böhlke, H. Chasseur, F. Clesse, J. De Coninck, E. Louis, G. Forthomme, J.-F. Joiret, K. Koch, P.-L. Limbourg, J. Raman, G. Schretter, C. Stalmans, Q. Steyaert, M. Van Rossem, Th. Wynen.
Services: Theater Technics:TTAS Acoustics :DAIDALOS. Costs :Berenschot-Osborne.
Foto's :

Andrés Fernandez     

21.414 m² ; 2004 ; (01/429).
Invited competition entry.

Model
Renders
Tekeningen

For plans sections and elevations, please refer to the archives section of the site available from the “references” menu.

429-ForumFilippo Aimo