452-TOTAL FRANCE, AUTOSNELWEG A36, TWEERICHTINGSRUSTPLAATS L’ECOT

TWEERICHTINGSRUSTPLAATS L’ECOT

Departement van de Doubs
FRANKRIJK

19,6  ha voor de site, 1.853 m² voor de gebouwen and 3.337 m² voor de overkappingen ; 2004 ; (01/452-6).

Wedstrijd op uitnodiging.

Uitgevoerde diensten :
• Architectuur.
• Structuur.
• Bijzondere technieken.
• Projectbeheer.
• Kostenbeheersing van het project..
Beschrijving :

Het voorgestelde project beslaat de volledige infrastructuur en leidt tot een samenhangend en geïntegreerd geheel.

Door de lange curven, die resulteren uit het nauwkeurig uittekenen van de diverse verkeerstromen, krijgt het geheel een bladvorm. Zo sluit dit op een natuurlijke wijze mooi aan met deze rijkelijk beboste streek.

In dit bladschema past ook een dubbele brug in vloeiende bochten. Ze verbindt de beide zones langs weerskanten van de autosnelweg.

De verkeerstromen worden op geregelde plaatsen samengebracht op rotondes. Naast het voordeel dat ze de snelheid afremmen, bieden ze tevens de mogelijkheid ieder zijn eigen weg te laten kiezen of zelfs van richting te veranderen.

De noordwestelijke kant beschikt niet over een dienstverlening. Hij is bedoeld als parking voor vrachtwagens die zich schuin opstellen langs weerszijden van een met bomen gelijnde centrale toegangsbaan. Deze laatste verbindt de toegangsrotonde, die een belangrijke snelheidsbeperkende functie vervult, met de rotonde die toegang verleent tot de brug; deze tweede rotonde omcirkelt een parking voor personenwagens, met in het midden een picknick- en ontspanningsruimte.

Het verkeer is aan de zuidoostelijke kant ook rond twee hoofdrotondes georganiseerd, vooral dan voor de toegang en de uitgang.

De zuidwestelijke rotonde geeft toegang tot het tank- en dienstenstation ; hij bevat een eerste parking voor personenwagens en een centrale picknick- en ontspanningsruimte.

Via de uitgangsrotonde aan de noordoostelijke kant kan men ook rechtsomkeer maken.

Op die manier is het altijd mogelijk om van gelijk waar de aangeboden diensten te bereiken, evenals de verschillende parkeerruimtes.

Een tweede cirkelvormige parking bevindt zich aan de noordoostelijke kant van het gebouw, met een aangename en rechtstreekse toegang tot dit dienstengebouw. Deze parking is lager gelegen ten opzichte van de omgeving om het uitzicht op het prachtige landschap vanuit het restaurant en zijn terras niet te belemmeren.

Om diezelfde reden zijn ook de parkeerruimtes voor de vrachtwagens op de zuidwestelijke flank uitgegraven.

Er werd bewust geopteerd voor gebouwen die transparantie uitstralen om de visuele impact op de omgeving zo beperkt mogelijk te houden en een sfeer van ontspanning en onthaal te wekken.

De tankpiste is overdekt met een grote beglaasde luifel van drie cilindrische overspanningen gedragen door stalen gebogen vakwerken.

De centrale overspanning van 33 m dekt de tankpiste voor personenwagens ; de 18 m overspanning op de zuidoostelijke kant overdekt de tankpiste voor vrachtwagens, en noordwestelijk wordt een overspanning symmetrisch opgesteld voor een personenwagenparking.

Deze ruime doorgang is dus rijkelijk van daglicht overgoten, terwijl het toch een aangename beschutting biedt voor de reizigers en hen uitnodigt even tot rust te komen.

De voor het publiek toegankelijke gedeelten van het gebouw worden overtrokken met een ingedrukt cilindrisch glasdak. Het is uitgerust met dubbele beglazing met lage zonnefactor, en zonnewering aan de buitenkant. Deze ruimtes baden dus in een zacht daglicht zonder oververhitting door de zon (instelbare openingen verzekeren een natuurlijke luchtstroom). ‘s Avonds vormen de zonweringpanelen een verlicht dak.

Beide timpanen uit houten ramen en enkel glas, die gelegen zijn aan de zuidwestelijke en noordoostelijke kant, geven het geheel een longitudinale doorzichtigheid. Daarmee wordt het effect van luifels boven de tankpistes verder doorgetrokken.

De voor het publiek toegankelijke zone ligt aan weerszijden van een schuin lopende dwarsgang doorheen het gebouw. Van zuidwest naar noordoost bereikt hij eerst de winkels, dan de ontspanningsruimte, de sanitaire voorzieningen en de fast-food, en tenslotte het grote restaurant met vrije in- en uitstroom. Dienst- en sanitaire voorzieningen krijgen een plaats aan de zijkanten van het gebouw.

Document E41_01/452 -Nl Editie 2005-07-14

Credits :

Architecture and Engineering: 
Philippe SAMYN and PARTNERS All projects are designed by Philippe Samyn who also supervises every drawing
 Structural Engineering: 
Philippe SAMYN and PARTNERS with SETESCO (sister company 1986-2006) or INGENIEURSBUREAU MEIJER (sister company 2007 – 2015) if not mentioned
Services engineering: 
Philippe SAMYN and PARTNERS with FTI (sister company since 1989) if not mentioned

01-452-6 service station, L’ECOT (FR).
Client: TOTAL FRANCE
Architecture: Partner in charge : Gh. André. Associates : J.-P. Buse, A. Böhlke, H. Chasseur, F. Clesse, J.-F. Joiret, J. Laurent, P.-L. Limbourg, D. Vens, K Verkaik, Th. Wynen.

19,6  ha voor de site, 1.853 m² voor de gebouwen and 3.337 m² voor de overkappingen ; 2004 ; (01/452-6).

Omgeving
Model
Renders
Tekeningen
Schetsen

For plans sections and elevations, please refer to the archives section of the site available from the “references” menu.

452-TOTAL FRANCE, AUTOSNELWEG A36, TWEERICHTINGSRUSTPLAATS L'ECOTFilippo Aimo