379-KANTOORGEBOUW VOOR DE COMPAGNIE IMMOBILIERE DE WALLONIE

Espace Christian Dotremont
Nijvel
BELGIË

Kantoren: 8377 m² ; parkings ; 6066 m² ; technische ruimtes en archieven : 2494 m² ; 1998 – 2001 ; (01/379).

Geleverde diensten :

• Architectuur.
• Inrichting van de omgeving (concept).
• Stabiliteit (concept).
• Speciale technieken (concept).
• Financieel beheer van het project.

Beschrijving :

LIGGING

De Espace Christian Dotremont is het eerste project dat gerealiseerd werd in het kader van de reconversie van het voormalige autocircuit van Nijvel Noord.

De site ligt naast de Rijksweg N252, op 1 km van de afrit Nijvel Noord op de snelweg E19 Brussel-Parijs.

 

ALGEMEEN KARAKTER VAN DE SITE

Landschapsarchitect Jean-Noël Capart heeft voor de “Intercommunale du Brabant Wallon” (IBW) en voor de “Compagnie Immobilière de Wallonie” (CIW) een algemeen aanlegplan voor de site getekend met als doel een werkplaats te creëren die zich prachtig integreert in het heuvelachtige landschap dat typisch is voor de streek ten zuiden van Brussel. Elk eiland is omringd door een stukje gemeenschappelijk terrein dat ingericht is met groene ruimtes en verzorgde tuinen.

SPECIFIEK KARAKTER VAN DE ESPACE CHRISTIAN DOTREMONT

Philippe Samyn stond in voor het ontwerp van het geheel van de gebouwen die op een open wijze gegroepeerd zijn. Volgens het gebruik kan het gezien worden als een groot geheel of als een groep in de vorm van een gehucht. Vier gebouwen zijn met elkaar verbonden via drie kernen waarin de trappen en liften samengebracht zijn. De gebouwen zijn gebouwd op palen. Boven het parkingniveau heeft elk gebouw twee kantoorverdiepingen en een derde verdieping, onder het dak, voor archieven en technische ruimtes.

 

DE WERKRUIMTE

De kantooroppervlakken hebben een diepte van 13,20 m. Volgens de gevelmodule en de draagprofielen van het plafond, kan om de 1,20 een scheidingswand geplaatst worden. De gevels zijn van de grond tot het plafond in glas uitgevoerd en glazen deuren van elk 2,40 m geven toegang tot de balkongalerij (1,20 m breed) waardoor rechtstreeks contact met de omgeving mogelijk is.

De dubbele beglazing (61% lichtdoorlaatbaarheid en 32% zonnefactor) waarborgt een goede bescherming tegen de warmtetoevoer door de zon en een goede geluidsisolatie, waarbij de visuele transparantie behouden blijft.

De luchtkwaliteit wordt gecontroleerd door een systeem van aanblazing en afzuiging van verwarmde of gekoelde lucht en via koude plafonds. Door de verlaagde metalen plafonds loopt een buis met koud water. Het plafond (h=2,60 m) bestaat zo uit een koud oppervlak dat de straling absorbeert van de warmtebronnen binnenin de kantoren (lampen, computers, schermen, personeel). Met dit systeem kunnen de werkruimtes gekoeld worden zonder luchtstroming.

Een met 15 cm verhoogde vloer (tegels 60 cm x 60 cm) laat een vrije verdeling van de kabels toe.

 

PARKEERPLAATSEN VOOR WAGENS

Beschermd door het gebouw op kolommen, biedt een half ondergronds niveau omringd door hagen, plaats aan 217 wagens. Afgeschermd van de regen, wordt deze ruimte op natuurlijke wijze verlicht en geventileerd. Buiten het gebouw zijn 69 parkeer plaatsen voorzien.

 

DE ARCHIEVEN EN TECHNISCHE LOKALEN

De zolder op het hoogste niveau, onder het gebogen en geïsoleerd aluminium dak, dient als verbindingsruimte. Hij biedt bovendien ruimte aan de archieven en de technische lokalen. Elke gebouw is voorzien van een productiegroep voor koud water. De productie van warm water is gecentraliseerd (2 parallel geschakelde gasketels van 300 kW).

 

GEBRUIKTE MATERIALEN

De hoofdstructuur van de gebouwen bestaat uit gewapend beton, ter plaatse gegoten kolommen, geprefabriceerde balken en vloerplaten. De funderingen bestaan uit geprefabriceerde heipalen. Het dakgebinte en het geraamte van de verkeerskernen zijn van staal. Voor de gevelramen van de kantoorgebouwen werd gekozen voor Merantihout, en voor de verkeerskernen werd geopteerd voor VEC (structureel gelijmde beglazing). De daken zijn bedekt met boogvormige bakken in aluminium. De balkongalerij wordt ondersteund door dunne staven in verzinkt staal die vast  hangen aan het dak.

De gemeenschappelijke delen en het sanitair zijn bedekt met blauwe steen. De keuze voor bekleding van de metalen verhoogde vloeren is overgelaten aan de huurder. In de parking zijn de parkeerplaatsen uitgevoerd met betonklinkers en de verkeerszones zijn geasfalteerd.

 

CULTURELE DIMENSIE

De werkruimte wil een plaats van reflectie zijn, een referentieplaats voor het intellectuele leven in de streek. De technologie, het menselijke, de kennis en de kunsten vormen alle een onderdeel van deze ambitie.

Schilder Yves Zurstrassen heeft vier timpanen gemaakt en componist Henri Pousser heeft een klokkenspel bedacht dat zich zowel in de tijd als in de ruimte bevindt, om aan de tijd en de seizoenen een ritme te geven met muziek die kenmerkend is voor de geest van de plaats.

Om deze verstandhouding tussen kunstenaar en architect te symboliseren, is het geheel geplaatst ter nagedachtenis van Christian Dotremont, stichter van de Cobrabeweging.

Document E41_01/379 -Nl Editie 2006-04-03

Credits :

Architecture and Engineering: Philippe SAMYN and PARTNERS All projects are designed by Philippe Samyn who also supervises every drawing
 Structural Engineering: Philippe SAMYN and PARTNERS with SETESCO (sister company 1986-2006) or INGENIEURSBUREAU MEIJER (sister company since 2007) if not mentioned
Services engineering: Philippe SAMYN and PARTNERS with FTI (sister company since 1989) if not mentioned

01-379 OFFICE BUILDING, NIVELLES.
Client: COMPAGNIE IMMOBILIERE DE WALLONIE.
Architecture: Partner in charge : Gh. André. Associates : B. Calcagno, B. Darras, A. Habils, A. Shoumann.
Structure: IMHOTEP.
Services: IMHOTEP. Pictural integration outside : Yves Zurstrassen. Pictural integration inside : François Huon.
Bibliografie :
  • ESPACE-VIE. Aménagement du territoire, Urbanisme et environnement, n° 109, juin 2000 pp. 3-5; Anne NORMAN : “L’ancien circuit automobile de Nivelles se mue en parc d’affaires d’un type nouveau. L’espace Dotremont se construit… quand le business s’ouvre à la culture”; (Belgium).
  • BULLETIN DE LA CLASSE DES BEAUX-ARTS, Academie Royale des Sciences, des Lettres et des Arts de Belgique, 6th series, Tome XI, 2000, 7-12, pp 251-263, Ph. SAMYN : “La terre étroite”. Lecture at the public assembly of the Classe des Beaux-Arts, Brussels, November 18th 2000; manuscript 2000.11.16; 7 pages + illustrations; (Belgium).
  • A PLUS n°174, 1/2002, February-March 2002, pp 80-85; Marc DUBOIS : “L’art au parc d’activités – Kunst in het business park – Art in the business park : Espace Christian Dotremont/Nivelles”; p 96; COMPACT DISC, Yves KNOCKAERT : “Composition pour – compositie voor – l’Espace Christian Dotremont à Nivelles – in Nijvel. Henri Pousseur / Le village Planétaire vu de Nivelles : (extraits: Carillon Brabançon et Alaskamazonie); (Belgium).
Fotografen :

Gebouwen : Ch. Bastin & J. Evrard
Binnen Gebouwen : Maria Salomone
Model : Andrés Fernandez

Yves ZURSTRASSEN voor de picturale integratie buiten
François HUON voor de picturale integratie binnen

Locatie:

Kantoren: 8377 m² ; parkings ; 6066 m² ; technische ruimtes en archieven : 2494 m² , 1998 – 2001 ; (01/379).

Foto's
Werffoto's
Model
Renders
Tekeningen

For plans sections and elevations, please refer to the archives section of the site available from the “references” menu.

379-KANTOORGEBOUW VOOR DE COMPAGNIE IMMOBILIERE DE WALLONIEFilippo Aimo