008-Nyssens residence

17, Drève du Bois des Moines, Bierghes-les-Hal

250 m² ;   (1973-1974); (01-008).

Geleverde diensten :

– Landschapsarchitectuur
– Architectuur
– Interieurarchitectuur
– Stabiliteitsstudie
– Speciale technieken
– Kwaliteitscontrole
– Projectbeheer
– Werfbeheer

Beschrijving :

Het ontwerp dient op de eerste plaats om de bebouwde oppervlakte te verkleinen en de ruimte te ordenen door middel van de dienstwegen en de parkeerplaatsen. Het gebouw met het restaurant dat de autosnelweg overspant, loopt aan weerskanten verder in de vorm van luifels en overdekt de pompen. Het overdekt dus alle functies. Vier secundaire luifels die opgehangen zijn aan de overbouwdelen van de hoofdbalken, vullen de bescherming van de autosnelwegstations aan.

Een hoofdstructuur bestaande uit twee balken in traliewerk van het Warren‑type krijgt de voorkeur op een oplossing met een boog, waarvan de hoogte het landschap te veel zou beheersen.

Elk traliewerkbalk van 210 m lang rust op twee steunen, die 70 m van elkaar staan. Dankzij die afstand tussen de pijlers kan er aan weerszijden van de autosnelweg een onbebouwde zone van 10 m worden vrijgehouden. Het ontbreken van een centrale pijler beantwoordt aan het oorspronkelijke bestek. Dat geeft het geheel zijn luchtig karakter. Op die manier hoeft de autosnelweg zelfs niet gedeeltelijk worden afgesloten tijdens de werken.

De verticale wanden van de brug zijn volledig beglaasd, net als die van de beide volumes tussen de pijlers, waarin het verticale verkeer plaatsvindt.

Het gebouw moet de automobilisten een aangenaam en veilig bezoek bieden en moet tegelijk harmonisch in het landschap passen.

De kronkelende dienstwegen zetten de automobilisten ertoe aan hun snelheid aan de omgeving aan te passen. De parkeerplaatsen voor personenwagens liggen zo dicht mogelijk bij de bedieningszones. De voetgangerswegen zijn ontworpen om de grootst mogelijke veiligheid te bieden. De parkeerplaatsen voor vrachtwagens zijn aan het zicht onttrokken door nieuwe bospartijen.

Het project is geïnspireerd door een streven naar een leefbare, d.w.z. milieuvriendelijke architectuur, die energiebesparend is en slechts weinig bedrijfs- en onderhoudskosten vergt, opdat ze bestand zou zijn tegen de tijd. Het is onder meer daarom dat de bekleding van het geheel sterk geïsoleerd is en uitgevoerd is in aluminium dat het licht diffuus weerkaatst. Ook de schermen in strekmetaal en de lichtweerkaatsrers die door de luifels van de tankstations worden gevormd, zorgen voor een niet-verblindende verlichting van de dienstzones.

Net als een luchthaven kan een parking bij een autosnelweg een ruimte voor cultuur worden. Het ontwerp is zodanig opgevat, dat het plaats biedt voor tijdelijke tentoonstellingen van werk van jonge schilders en beeldhouwers uit de streek en zelfs van verscheidene academies. De omgeving bestaat uit een parklandschap. In de vertragingszones en tussen de speel‑ en picknickplaatsen kunnen tijdelijke tentoonstellingen van beeldhouwwerk plaatsvinden.

Bibliografie :

TERRE CUITE et CONSTRUCTION – BOUWEN met BAKSTEEN, n°3, 1977, pp 16-26, “Habitation unifamiliale – Eensgezins woning te – Bierghes-les-Hal”; (BE).

Credits:

Architecture and Engineering: Philippe SAMYN and PARTNERS All projects are designed by Philippe Samyn who also supervises every drawing
 Structural Engineering: Philippe SAMYN and PARTNERS with SETESCO (sister company 1986-2006) or INGENIEURSBUREAU MEIJER (sister company since 2007) if not mentioned
Services engineering: Philippe SAMYN and PARTNERS with FTI (sister company since 1989) if not mentioned

01-008 NYSSENS HOUSE, BIERGHES-LES-HALL.
Client: Mr and Mrs NYSSENS.
Architecture: Ph. Samyn
Structure: Ph. Samyn
Services: Ph. Samyn
Fotografen :

Studio Claerhout.

Foto's

For plans sections and elevations, please refer to the archives section of the site available from the “references” menu.

008-Nyssens residenceFilippo Aimo