574-1c CULTURELE COFFEE SHOP

Eiland Lujiazhi, Zhoushan, China
29°56’37,76” N, 122°18’10,95”O

1.528 m² parkeerruimte, 1.472 m² bovenstructuur; 2010 ; (01/574).

Uitgevoerde diensten:
  • Architectuur
  • Stabiliteitsstudie
  • Speciale techniekenstudie
Beschrijving:

De haven van Zhoushan
De lokale overheid van Zhoushan (Oost-China – een eilandenarchipel) vertrouwde aan Wang Shu de opdracht toe om de haven en industriegebied van het eiland Lujiazhi op te waarderen tot een toeristisch en cultureel gebied met behoud van de kades en maritieme activiteiten als herinnering aan het industriële verleden van de baai. Wang Shu maakte er een multinationaal werk van, vol innovatieve hedendaagse architectuur en betrok zijn 14 gezamenlijke laureaten van de Global Award for Sustainable Architecture 2007 tot 2009 bij het project. Elk van de 16 projecten richt zich op hedendaagse duurzame architectuur.

Inspiratie
De inspiratie komt van de genius loci, het pad van de zon en het klimaat. Naast andere kenmerken zorgde de havenactiviteit ervoor dat de site kan genieten van brede en uitgebreide vaardigheden in staalvakmanschap. Daarom wordt voor dit project gelaste staalplaat met traditionele scheepstechnologie als belangrijkste constructie-element voorgesteld. De bestaande constructies zijn vernaculair en industrieel. Lokale cultuur en vakmanschap bloeien overal en creëren een unieke, poëtische omgeving.
Zhoushan kent een subtropisch moessonklimaat. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 15,3 °C en de gemiddelde jaarlijkse neerslag bedraagt ongeveer 1135 mm.

Hoofdelementen van het ontwerp
Het doel van dit project is om een coffee shop en parkeerfaciliteiten aan te bieden bij de ingang van de site.
De schitterende setting van P1 aan de ingang van de site en aan de voet van de weelderige vegetatie op de berg, gekoppeld aan de klimatologische situatie, zijn inspiratie voor een licht en transparant antwoord dat maximale ruimte biedt voor mensen en tuinen en minimale ruimte voor auto’s.
Over een lengte van 52,65 m strekt zich een smal gebouw in de vorm van een parallellepipedum uit van 6,75 m breed. Het omvat drie verdiepingen voor de coffee shop en de parkeergarage op kelderniveau.
Langs beide hoofdgevels lopen doorlopend balkons, waardoor deze in de zomer volledig open zijn en het gebouw eruitziet als een stapel ruime terrassen.
Het verticale ingangssignaal herbergt 42 auto’s of extra ruimtes van de coffee shop, met uitzicht op de haven.
Een grote, op 10,80 m boven maaiveld bevestigde luifel biedt schaduw voor het gebouw, voor de tuinen en de terrassen. De luifel wordt afgeboord door een openbare gaanderij aan de straatzijde. Door zijn grotere hoogte wordt de luifelstructuur ook gebruikt voor het ophangen van banieren, dwars en op regelmatige afstand, om culturele evenementen op de site aan te kondigen.
Toiletfaciliteiten bevinden zich aan de oostgevel van het gebouw, binnen een strook van geparfumeerde struiken die van noord naar zuid lopen in de richting van de dwarsventilatie.

Klimaat en comfort
Het zonpaddiagram laat zien dat aan de oostrand van het gebied geen verticale zonwering wordt gevraagd. In het westen zorgt de toren in de namiddag voor de gewenste verticale zonwering. In het warmteseizoen is alleen horizontale zonwering nodig. Deze wordt geleverd door de luifel.
De wind komt in de zomer van de kust en zorgt voor natuurlijke tocht door het gebouw. De intensiteit van de wind wordt verhoogd door het gunstige dagtemperatuurverschil tussen de houten heuvelzijde en het water van de haven. Deze gunstige windrichting ventileert ook de parkeergarage in de goede richting en trekt de uitlaatgassen weg van het stadsgebied in de richting van de heuvel.
Dubbele doorlopende gordijnen zijn voorzien over de volledige lengte van de balkons: een aan de buitenrand en de andere tussen de balken van de gevel. Hierdoor kan de luchtdichtheid worden aangepast aan de intensiteit van wind en regen.
Overdracht van contactgeluiden wordt voorkomen door een vloer van twee stalen platen gescheiden door een 10 mm dikke schokabsorberende veerkrachtige mat, die ook brandwerend is.
Om het binnenklimaat in de winter te temperen zonder de last van een volledige verwarmingsinstallatie (een verwarmingsketel, radiatoren, distributieleidingen enz.), wordt overwogen om zonnecollectoren te plaatsen op het dak van de gaanderij aan de straatzijde en dat van de 4 loodrechte gaanderijen, verbonden met stralingspanelen.

Bouwkundige uitdagingen
De voorgestelde ultralichte stalen structuur zorgt voor koele contactoppervlakken, verbetert het thermisch comfort en herleidt de thermische inertie en brandbelasting tot een minimum. Daarom wordt ook voorgesteld om elk meubel te maken uit ultralichte stalen elementen met de bedoeling om de brandbelasting tot nul te reduceren. De structuur bestaat uit een reeks slanke vierkante stalen kolommen van 10 cm, die balken op cyclisch variabele afstanden dragen: 2,70 / 1,35 / 5,40 / 5,40 / 1,35 m enzovoort. De regenwaterafvoerbuizen zijn geïntegreerd in de kolommen. De balken zijn 45 cm hoge, lichtgewicht Warren-liggers die dwars op het gebouw worden geplaatst. Deze liggers ondersteunen kleinere Warren-liggers die parallel aan de gevel lopen op een hartafstand van 1,35 m en die op hun beurt een vloer uit dun geribbeld staal dragen. Het windverband wordt aan beide uiteinden van het gebouw aangebracht.
De zonwerende luifel bestaat uit lichte stalen liggers op slanke kolommen, met een tussenafstand van 2,70 m, in twee richtingen vastgemaakt met kabels en voorzien van een wit, doorschijnend, glasvezel versterkt en door middel van transversale epoxy-para-aramidelatten verstevigd ETFE-membraan, dat de overspanning tussen de balken bedekt.
De slanke kolommen die de gaanderij aan de straatkant ondersteunen, worden ook vastgemaakt middels twee rasters van dunne spankabels, die in beide uiterste traveeën zijn gespannen. De kolommen zijn met elkaar verbonden door twee horizontale kabelliggers (48,60 m lang, 3,00 m breed). Dwarskabels verbinden deze twee liggers met de structuur van het gebouw.
De slanke kolommen in de parkeergarage hebben slechts een doorsnede van 100 mm. Ze zijn aan de onderzijde beschermd tegen auto’s door middel van concentrische stalen cilinders met een diameter van 400 mm.
De funderingen zijn gemaakt van met grind gevulde textielbehuizingen. Ze zijn volledig afneembaar, waardoor het gebouw in de toekomst volledig ontmanteld kan worden.

Credits:

Architecture and Engineering:
Philippe SAMYN and PARTNERS All projects are designed by Philippe Samyn who also supervises every drawing

Structural Engineering:
Philippe SAMYN and PARTNERS with SETESCO (sister company 1986-2006) or INGENIEURSBUREAU MEIJER (sister company since 2007) if not mentioned

Services engineering:
Philippe SAMYN and PARTNERS
with FTI (sister company since 1989)
if not mentioned


01-574-1a LUJIAZHI CULTURAL CREATIVITY GARDEN, RESTAURANT (P1), HOTEL (P16) AND 600 SEAT THEATRE (P16), ZHOUSHAN (CN).
Client: Zhoushan East Coast Investment Property Co, Ltd
Architecture:

Design Partner:
Ph. SAMYN

Partner in charge:
D. MELOTTE, Q. STEYAERT

Associates:
C. BAZIER, Y. CHEN, Å. DECORTE, F. DEFRENNE, N. DUVIVIER, O. JOTTARD, C. LIZIN, G. TAN, S. TOURBACH

Architectural coordination:
Amateur Architecture Studio
218 Nanshan Road, 310002 Hangzhou, Zhejiang
tel. +86 571 8716 4708 fax +86 571 8716 4708 e-mail : wangshu@caa.edu.cn

Direction:
WANG SHU, LU WENYU

DESIGN INSTITUTE (architecture and engeneering)
Tian Yi Archiscape Design Ltd, Ningbo
Direction:
JIN ZHONGQIN

Services:

Pictural integration : Georges Meurant.

Foto's

Tian Yi Archiscape Design Ltd, Ningbo

Location
Pictures
Pictures Site
Site
Renderings
Drawings

For plans sections and elevations, please refer to the archives section of the site available from the “references” menu.

574-1c CULTURELE COFFEE SHOPFilippo Aimo