492-CULTUURGEBOUWENCOMPLEX

Hoofddorp
Nederland

16.441 m² (nieuw) /22.493 m² (totaal) ; 2005 ; (01/492).

Meervoudige opdracht.

Uitgevoerde diensten:
• Masterplan zone Cultuurplein (21.018 m²)
• Inrichting van de omgeving (met JNC).
• Architectuur.
• Interieurarchitectuur.
• Stabiliteit.
• Bijzondere technieken.
• Scenografie (met TTAS).
• Leiding van het project.
• Kostencontrole (met BBN Adviseurs).
Beschrijving :

Het onderwerp van deze prijsvraag is tweeledig : enerzijds dient een masterplan te worden ontworpen voor heel het « plangebied Cultuurplein » inclusief de aanleg van het plein. Anderzijds behelst de prijsvraag een uitbreiding van het bestaande gebouw De Meerse. Deze schouwburg met kunstacademie wordt onderdeel van een heus cultuurgebouwencomplex met een uitbreiding van de Schouwburg en het Centrum voor Kunst en Cultuur, en de toevoeging van het Poppodium en de nieuwe Openbare Bibliotheek van Hoofddorp.

Het nieuwe Cultuurplein wordt de piazetta van Hoofddorp, het draaipunt van een nieuw stedelijk ensemble.  De aangelegde niveauverschillen in het plein bieden de aangrenzende kavels een ideale bezonde terrasstrook en een flaneerzone. Het Cultuur-gebouwencomplex krijgt met een sokkel de nodige aandacht zonder pretentieus te zijn. Tegenover het Cultuurgebouwencomplex creëert een dubbele bo-menrij de groene loggia van het plein: een aangena-me verblijfsruimte vol in de ochtendzon onder een loverdak.

Zo wordt het plein gekenmerkt door de zonnige sfeer van genieten op de terrasjes voor de Apriscokavel, de duurzame verkeersveiligheid langs de Nieuweweg, het Raadhuis als een element van gezag en openheid en bovenal door het cultuurfeest op het terras en de trappen van het Cultuurgebouwencomplex.

De uitbreiding van het gebouw De Meerse omvat onder andere twee grote vlakke vloer-zalen, lesruimten, ateliers, personeelsruimten en expeditiehoven. Het nieuwe Poppodium heeft een eigen grote popzaal, een kleinere vierkante zaal die voornamelijk door de stichting Artquake zal gebruikt worden, lesruimten en kantoorruimten. De bibliotheek is ook volledig nieuw en bestaat uit een administratief niveau met daarboven het publieke niveau.

Het uitgebreide programma en de vastomlijnde  bouwkavel hebben geleid tot een organisatie waarbij de laagdrempelige culturele activiteiten van de schouwburg, de kunstacademie en het poppodium zijn gegroepeerd op de eerste drie niveau’s zodat alle publieke ruimten van de bibliotheek zich in een oase van rust op de bovenste verdieping bevinden. Deze opstelling laat toe een eventuele uitbreiding van de bibliotheek in de hoogte te voorzien.

De bestaande ritmering van het gebouw De Meerse wordt geadopteerd in het nieuwe ontwerp. Op een raster van betonnen kolommen op 3,6 m van elkaar wordt het nieuwe programma geënt. Een uitgekiende galerij rondom het gebouw houdt de kostelijke thermische inbreng van de zon op de eerste twee verdiepingen laag.

De gezellige actieve vitrine vooraan herbergt de ontmoetingsruimte, expositieruimte, infobalie, theaterrestaurant , het cultuurcafé en de infobalie en dompelt de bezoeker onder in een melting pot van culturele expressies alvorens die zich naar een specifieke functie begeeft of een wandeling maakt over de galerij.

De dialoog tussen de verschillende programma’s en tussen het bestaande en het nieuwe gebouw is zorgvuldig opgebouwd rond gemeenschappelijke ruimten. Een heldere publieke circulatie verbindt de verschillende functies en leidt de bezoeker langs binnentuinen en foyers die de promenade structureren, animeren en oriënteren.

De vier gevels worden uitgevoerd in witte Trespa-panelen en houten raamkozijnen met helder glas. De schikking van die vensters gebeurt op een regelmatige structuur die, evenals de houten raamkozijnen, een budgetvriendelijke aanpak garandeert.  Ter hoogte van de foyers is de gevel ontworpen als een structuur van betonnen kolommen waarop de houten raamkozijnen zijn bevestigd. Het is niet de architect die kleur geeft aan een gebouw, maar de gebruiker en de kunstenaar. Het gebouw beschikt dan ook over uitgebreide expositieruimtes, zowel binnenin als buiten. Deze “vitrines”, banners, billboards, projectieschermen,… geven aan het ontwerp een sterk cultureel karakter.

De galerij met een metalen structuur loopt rondom het gebouw op de 2e verdieping en overdekt de fietsenstallingen. Dit stalen terras met geribde vloer met epoxy-laag evenals (indien het budget het toelaat) een metalen looprooster op de 3e verdieping en een optionele glazen luifel aan de dakrand, beschermen de gevelmaterialen. Onder de galerij, op een raster van 7.20m hangen banners. Hier kan de programmatie, een expositie, een overzicht van de geschiedenis van Hoofddorp,… op worden geafficheerd.

De ingang van de bibliotheek wordt gemarkeerd door een stedenbouwkundige lantaarn of “cultuurmast”.

De materialen zijn natuurlijk, onderhoudsvriendelijk, economisch en duurzaam. Op de begane grond kan een vloer in brut beton en een natuurlijke vinyl worden voorzien. Waar akoestisch mogelijk kunnen zichtbare betonnen plafonds worden gebruikt.

Document E41_01/492 -Nl Editie 2005-05-26

Krediten :

Architecture and Engineering: 
Philippe SAMYN and PARTNERS All projects are designed by Philippe Samyn who also supervises every drawing
 Structural Engineering: 
Philippe SAMYN and PARTNERS with SETESCO (sister company 1986-2006) or INGENIEURSBUREAU MEIJER (sister company 2007 – 2015) if not mentioned
Services engineering: 
Philippe SAMYN and PARTNERS with FTI (sister company since 1989) if not mentioned

01-492 CULTURAL COMPLEX
Client: CITY OF hoofddorp.
Architecture: Partner in charge : L. Gestels. Associates : A. Böhlke, J.-P. Buse, J. De Coninck, F. de Costanzo, R. Fichant, M. Franssen, V. Holvoet, C. Janssens, J.-F. Joiret, S. Konincks, S. Pieters, J. Raman, Th. Vandeweyer, Th. Van De Casteele, D. Vens, K. Verkaik, Th. Wynen.

16.441 m² (new building) / 22.493 m² (total) ; 2005 ; (01/492).

 

Invited competition entry.

Model
Renders
Tekeningen

For plans sections and elevations, please refer to the archives section of the site available from the “references” menu.

492-CULTUURGEBOUWENCOMPLEXFilippo Aimo