562-MANNERIEHOF – ÉÉNGEZINSWONING IN EEN HOUTSTRUCTUUR

Oostkantons (België)

(2010-2012); (01-562).

Uitgevoerde diensten :

• Architectuur
• Interieur architectuur
• Landschapsarchitectuur
• Energetische en duurzame concepten
• Structuur
• Bijzondere technieken
• Project Management.
• Bouwbestuur
• Budgetbeheersing

Beschrijving :

De site

Het terrein bevindt zich dichtbij een klein dorp in de Oostkantons. De site heeft een duidelijk zichtbare helling langs een kleine vallei en is afgesloten door een beboste helling. Het zicht is opmerkelijk en laat een landschappelijke omgeving ontdekken. De visuele en de ecologische kwaliteit van de site moet bewaard en maximaal benadrukt worden.

De intenties

Het doel is het bouwen van een woning eerbiedig aan zijn omgeving, in de ruime zin van het woord. In het bijzonder, is de architecturale intentie het zo goed mogelijk integreren van het huis, niet enkel in haar landschappelijke omgeving zoekende naar een kleine visuele impact, maar ook in de landelijke en lokale context.

De inplanting

Het huis, enkel op het gelijkvloers, is ingeplant achteraan op het perceel. Ingeplant op deze plek in de helling, gaat het in het bestaande landschap op. Ook is het afgewerkte niveau binnenin drie meter lager dan de bestaande gemeentelijke weg en het zicht van de wandelaar en van de huidige of toekomstige buren zal nooit gehinderd worden door het huis.

De tuin verwijst naar het beeld van een boerderij, met zijn wijngaard en groentetuin, gelegen aan de rand van een veld aan het einde van de toegangsweg. Het nijgt naar de vorm van een cirkel, het meest economische in oppervlakte. De toegangsweg volgt de curve van de pergola die rond de tuin ligt en aangelegd is met een bomenrij die een visuele link maakt met het publiekdomein. De ingang van de toegangsweg, gekenmerkt door 3 walnotenbomen, is zo verplaatst om zich dichterbij het centrum van het dorp te bevinden.

Het concept

Het huis strekt zich uit langs de cirkel van de tuin. Zijn kromming geeft aan de inwoners een panoramisch zicht, naar het noorden, over de vallei. Aan het zuiden sluit het huis zich door een meer intiem terras, afgeschermd van wind en in het verlengde van de tuin.

Het huis is voornamelijk opgebouwd uit een hoofdvolume dat door twee daken verlengd wordt, langs de ene kant als carport en langs de andere kant als overdekt terras.

Het hoofdvolume van het gebouw bestaat voornamelijk uit twee parallelle gebogen volumes. Aan het zuiden loopt een glazen galerij beschermd door de dakranden. Niet verwarmd, ze dient in eerste plaats als gang tussen de verschillende delen van het huis maar ook als thermische buffer voor het noordelijke gedeelte. Deze bestaat uit een zeer goed thermisch geïsoleerd volume, waar de leefruimtes zich bevinden met een uitzonderlijke zicht naar het noorden.

De delen verspreiden zich van west naar oost, gaande van publiek naar privé. De entree, het bureau, de “Bierkeller”, salon, eetkamer en keuken openen op het breedste deel van de galerij. Een sas splitst de “publieke” zone van de meer “private” zone, namelijk de slaapkamers en een spa gedeelte (hammam en douche). Deze ruimtes bevinden zich aan het uiteinde van de woning. Het geheel eindigt met een buiten jacuzzi met uitzicht op het landschap.

Het zicht verstrekt zich vloeiend boven de afgeronde vorm van het dak naar het landschap toe.

Energie en duurzaam bouwen

Het huis streeft naar een energetische prestatie die dicht bij de normen voor een passief huis aanleunt: geavanceerde isolatie, luchtdichtheid, mechanisch gestuurde ventilatie met warmterecuperatie, terugwinning van regenwater.

De structuur, de gevels en het buitenschrijnwerk zijn in hout, het gebogen dak is bedekt met een grijskleurig membraan.

Credits :

LOCATION
Belgium, Province of Liège.

CLIENT
Confidential

ARCHITECTS AND ENGINEERS
Philippe SAMYN and PARTNERS sprl, architects & engineers          Philippe Samyn
Chaussée de Waterloo, 1537   B-1180 BRUXELLES                         Exclusive owner of the copyrights
tel. + 32 2 374  90 60       fax + 32 2 374 75 50

TEAM


Architecture                          

Design Partner :
Philippe Samyn

Administrative Partner :
Denis MÉLOTTE

Associates :
E. LORAND, M. NAUDIN, S. TOURBACH, F. DEFRENNE.

Building services :
Philippe SAMYN and PARTNERS sprl, architects & engineers.

Structural designer :
Philippe SAMYN and PARTNERS sprl, architects & engineers.

Topographical survey :
De Ceuster & Associés
Bernard Desmedt, Département Topographie
Dir. tel : +32. 2 386 04 75  GSM : +32 495 400 452
E-mail : desmedt.bernard@skynet.be

Main contractor :
Maison Patze sprl.
Rue de la Salle, 4
4960 Géromont (Malmedy)
Tel : +32 80 51 15 23      Fax : +32 80 51 15 23
E-mail : info@maisonpatze.be
www.maisonspatze.be

Main subcontractors

Wooden structure :
Jonckheere wood s.a.
Mollem 600, Z5
1730 Mollem (Asse)
Tel : +32 2 454 03 30     Fax : +32 2 453 00 00
E-mail : info@jonckheerewood.be

PVC roof covering :
Serviplast
Z.I. de Bastogne
Rue du Marché Couvert, 42
6600 Bastogne
Tel : +32 61 24 06 70        Fax : +32 61 24 06 71
http://www.serviplast.be

HVAC, electricity, sanitary facilities :
Arnaud Walravens sprl.
Coin du Bois, 7
B-4950 Sourbrodt
Tel: +32 80 57 15 52      GSM : +32 473 54 08 72
E-mail: waasprl@gmail.com
www.arnaudwalravens.be

Cyclopean masonry, outdoor terraces :
Nelles Frères
Rue Au-Dessus des Trous, 4 Xhoffraix
B-4960 Malmedy
Tel : +32 80 33 06 85      Fax: +32 80 33 99 90       GSM : +32 495 77 86 69
www.carrieres-nelle.com

Hammam, spa and counter-current swimming pool :
Qualiconstruct s.a (Eric Bellaiche)
Division Wellness
Rue du Château, 22
6961 Senningen GD Luxembourg
Tel: +352 269 455 05   GSM: +352 661 783 683
E-mail: eric@qualiconstruct.net

Open fireplaces :
Dossin cheminées (Gregory Libion)
Route de Saint-Gérard, 155
5100 Wépion
Tel : +32 81 46 02 88   Fax: +32 81 46 05 60
E-mail : gregory@dossin.be

Gardening :
Die Gärtnerei Hermann
Zum Brand, 33
4750 Weywertz
Tel : +32 80 44 51 17    GSM: +32 479 875 578
E-mail : dg.hermann@skynet.be

GROSS FLOOR AREA


388 m²

DOCUMENTATION


Documentation management :
Philippe SAMYN and PARTNERS (André Charon and Quentin OLBRECHTS)

Photographs :
Steven MASSART
Laurent BRANDAJS

COSTS


1 300 000 €

Fotografen :

© Laurent BRANDAJS
© Steven MASSART

388 m²; 2009 – 2012 ; (01/562).

Foto's
Omgeving
Films
Renders
Tekeningen

For plans sections and elevations, please refer to the archives section of the site available from the “references” menu.

562-MANNERIEHOF - ÉÉNGEZINSWONING IN EEN HOUTSTRUCTUURFilippo Aimo