459-KINDERDAGOPVANG TE WATERMAAL-BOSVOORDE

Op de hoek van Aartshertogstraat en Berensheide

Brussels
BELGIË

(2003-2007); (01-459).
Wedstrijd op uitnodiging, laureaat project.

Uitgevoerde diensten :
• Inrichting van de omgeving.
• Architectuur
• Interieur.
• Studie en berekening van de stabiliteit.
• Studie en berekening van de speciale technieken.
• Beheer van het project.
• Economie van het project.
• Beheer van de werf
Beschrijving :

Op een trapezoïdaal terrein, in een groene woonwijk, met een helling van 3 m aan de straatkant, wordt een modelkinderdagopvang voor de gemeente gebouwd.

Een voorafgaande theoretische studie, die met Stragès, kinderverzorgsters en de verantwoordelijken voor de andere crèches van de gemeente wordt uitgevoerd, leidt tot de definitie van het programma. En leidt tot zeer nauwkeurige eisen die tot uiting komen in een organigram met oppervlaktes en relaties.

Duurzame ontwikkeling is eveneens zeer duidelijk aan de orde.

In een eerste project wordt alles in het verlengde van, en loodrecht op de straat ontwikkeld om het vervoer van grond tot het strikte minimum te beperken. Functioneel, conform het programma, verleidt dit project de Opdrachtgever echter niet aan spreekt.

Het gedrag van onze gesprekspartners tijdens de vergaderingen van de studies die volgen, maken duidelijk dat een project met allemaal rondingen, dat formeel dichter bij een organigram aanligt, beter zou beantwoorden aan hun verwachtingen.

Hieruit volgt een geometrisch onderzoek buiten de vertrouwde formele paden. De herinnering aan de prachtige film: „Kirikou en de heks“ van Michel Ocelot levert nieuwe bakens, en de tekeningen bouwen zich trapsgewijs op door de ruimtes te organiseren rond een interne weg in een bewegende ring. Dit traject wordt bezet met elementen die de ontwikkeling van de zintuigen bevordert, zoals materialen van verschillende texturen, een wand die als een reusachtige xylofoon wordt geconstrueerd, een dubbele glazen wand die  grote etalages vormt voor de rangschikking van het speelgoed.

Een kleine centrale binnenkoer, koker van licht, dient als externe ruimte voor beide eenheden van elk 12 baby’s (van 3 tot 9 maanden en van 10 tot 16 maanden), terwijl een binnenplaats twee eenheden van twaalf grotere kinderen verbindt (van 17 maanden tot 23 maanden en van 24 maanden tot 30 maanden).

Het geheel, volledig voorzien in hout, bestaat uit een plafondstructuur in roosters die de gangbare bolvorm van de daktuin bepaalt.

Het gebouw ontwikkelt zich dus op één niveau, dat zodanig wordt ingebed in het terrein, dat het dak op zijn hoogste punt overeenkomt met het niveau van de straat. Dat dak wordt behandeld als een aromatische tuin die voor de kleine prinsen en prinsessen van de crèche is gereserveerd.

Document E41_01/459 -Nl Editie 2009-03-02

Credits :

Architecture and Engineering: Philippe SAMYN and PARTNERS All projects are designed by Philippe Samyn who also supervises every drawing
 Structural Engineering: Philippe SAMYN and PARTNERS with SETESCO (sister company 1986-2006) or INGENIEURSBUREAU MEIJER (sister company 2007-2015) if not mentioned
Services engineering: Philippe SAMYN and PARTNERS with FTI (sister company since 1989) if not mentioned

01-459 ARCHIDUC NURSERY, BRUSSELS.
Client: COMMUNE OF WATERMAEL-BOISFORT.
Architecture: Partner in charge : J. Ceyssens. Associate : A. Andre, A. Böhlke, N. Busanga Masumbuko, J.-P. Buse, B. Debacker, A. Escalier, S. Konincks, B. Vleurick.

900 m², 2003–(01/459)

Model
Renders
Tekeningen

For plans sections and elevations, please refer to the archives section of the site available from the “references” menu.

459-KINDERDAGOPVANG TE WATERMAAL-BOSVOORDEFilippo Aimo