365-TANKSTATION – AIRE D’ORIVAL

Autosnelweg E19, Brussel – Parijs
Nijvel
BELGIË

Totale oppervlakte: 59.000 m², bebouwde oppervlakte: 3.411 m²; 1998 – 2001; (01/365).

Uitgevoerde diensten :

• Aanleg van de omgeving.
• Architectuur.
• Binnenhuisarchitectuur.
• Stabiliteit.
• Bijzondere technieken.
• Economie van het project.
• Beheer van het project.
• Beheer van de bouwplaats.

Beschrijving :

Het ontwerp dient op de eerste plaats om de bebouwde oppervlakte te verkleinen en de ruimte te ordenen door middel van de dienstwegen en de parkeerplaatsen. Het gebouw met het restaurant dat de autosnelweg overspant, loopt aan weerskanten verder in de vorm van luifels en overdekt de pompen. Het overdekt dus alle functies. Vier secundaire luifels die opgehangen zijn aan de overbouwdelen van de hoofdbalken, vullen de bescherming van de autosnelwegstations aan. 

Een hoofdstructuur bestaande uit twee balken in traliewerk van het Warren‑type krijgt de voorkeur op een oplossing met een boog, waarvan de hoogte het landschap te veel zou beheersen.

Elk traliewerkbalk van 210 m lang rust op twee steunen, die 70 m van elkaar staan. Dankzij die afstand tussen de pijlers kan er aan weerszijden van de autosnelweg een onbebouwde zone van 10 m worden vrijgehouden. Het ontbreken van een centrale pijler beantwoordt aan het oorspronkelijke bestek. Dat geeft het geheel zijn luchtig karakter. Op die manier hoeft de autosnelweg zelfs niet gedeeltelijk worden afgesloten tijdens de werken.

De verticale wanden van de brug zijn volledig beglaasd, net als die van de beide volumes tussen de pijlers, waarin het verticale verkeer plaatsvindt.

Het gebouw moet de automobilisten een aangenaam en veilig bezoek bieden en moet tegelijk harmonisch in het landschap passen.

De kronkelende dienstwegen zetten de automobilisten ertoe aan hun snelheid aan de omgeving aan te passen. De parkeerplaatsen voor personenwagens liggen zo dicht mogelijk bij de bedieningszones. De voetgangerswegen zijn ontworpen om de grootst mogelijke veiligheid te bieden. De parkeerplaatsen voor vrachtwagens zijn aan het zicht onttrokken door nieuwe bospartijen.

Het project is geïnspireerd door een streven naar een leefbare, d.w.z. milieuvriendelijke architectuur, die energiebesparend is en slechts weinig bedrijfs- en onderhoudskosten vergt, opdat ze bestand zou zijn tegen de tijd. Het is onder meer daarom dat de bekleding van het geheel sterk geïsoleerd is en uitgevoerd is in aluminium dat het licht diffuus weerkaatst. Ook de schermen in strekmetaal en de lichtweerkaatsrers die door de luifels van de tankstations worden gevormd, zorgen voor een niet-verblindende verlichting van de dienstzones.

Net als een luchthaven kan een parking bij een autosnelweg een ruimte voor cultuur worden. Het ontwerp is zodanig opgevat, dat het plaats biedt voor tijdelijke tentoonstellingen van werk van jonge schilders en beeldhouwers uit de streek en zelfs van verscheidene academies. De omgeving bestaat uit een parklandschap. In de vertragingszones en tussen de speel‑ en picknickplaatsen kunnen tijdelijke tentoonstellingen van beeldhouwwerk plaatsvinden.

Document E41_01/365 -Nl Editie 2006-05-03

Credits :

Architecture and Engineering: Philippe SAMYN and PARTNERS All projects are designed by Philippe Samyn who also supervises every drawing
 Structural Engineering: Philippe SAMYN and PARTNERS with SETESCO (sister company 1986-2006) or INGENIEURSBUREAU MEIJER (sister company since 2007) if not mentioned
Services engineering: Philippe SAMYN and PARTNERS with FTI (sister company since 1989) if not mentioned

01-365 SERVICE STATION – ORIVAL AREA, NIVELLES.
Client: TOTALFINAELF BELGIUM.
Architecture: Partner in charge : F. el Sayed. Associates : Gh. André, S. Bessalah, E. Bonnewijn, J.F. Culot, G. Dehareng, E. Krzeslo, F. Léonard, Q. Steyaert, G. van der Vaeren.
Bibliografie :
  • L’ARCA n°145, February 2000, pp. 50-53; (Italy).
  • DE ARCHITECT – interieur 1, March 2000, “Dossier Reizen”, pp. 48-51; (Netherlands).
  • BULLETIN DE LA CLASSE DES BEAUX-ARTS, Académie Royale des Sciences, des Lettres et des Arts de Belgique, 6th series, tome XII, 2001, 7-12, pp 217-254; Ph. Samyn et G. Dehareng : “Deux stations autoroutières et un pont restaurant sur l’aire de Nivelles (anciennement Orival) ” ; (Belgium).
  • DE ARCHITECT, October 2001, pp 90-93 ; Dominique PIETERS : “Dynamiek van beweging en demping. Restaurantbrug en servicehaven ORIVAL door Philippe Samyn te Nijvel” ; (Netherlands).
  • DETAIL IN ARCHITECTUUR, November 2001, pp 28-32 ; Maarten WILLEMS : “Brugrestaurant Orival bij Nijvel. Ondraaglijk lichtheid” ; (Netherlands).
  • CASABELLA 695-696, anno LXV, December 2001-January 2002, pp 2-3, 74-82; Marc Dubois : “Area di servizio “Aire de Nivelles”. Un ponte sull’autostrada”; (Italy).
  • ARCHITECTURE, STEEL-STAHL-ACIER n°11, Convention Européenne de la Construction Métallique (ECCS-CECH-EKS), (ISBN 92-9147000- 69), 18 p; “Service Stations : Houten, Orival, Hietalahti”; (Europe).
Prijs uitreiken :
  • STAALBOUW WEDSTRIJD – CONCOURS CONSTRUCTION ACIER 2002. Brussels, November 21st 2002; First Prize in the ” Non-residential ” building category.     
Foto's :

model: A. Fernandez, restaurant: Ch. Bastin & J. Evrard, exterieur en interieur van het gebouw: Ch. Richters lucht zicht: Geertrui Derycke

Prijzen:

Het tankstation en de rustplaats van Orival ontving:

Staalbouw Wedstrijd 2002 / Concours Construction Acier 2002
Winnaar, categorie “Non-residential building

Belgian Architectural Award 2003
Categorie “New non-residential building

De tankstation en de rustplaats van Orival werd benoemd voor:

European Union Prize for Contemporary Architecture – MIES VAN DER ROHE Award 2003

Grand Prix d’Architecture de Wallonie (2010)
Genoemd in de categorie “collective equipment

Locatie:

Totale oppervlakte: 59.000 m², bebouwde oppervlakte: 3.411 m²; 1998 – 2001; (01/365).

Foto's
Werffoto's
Renders
Tekeningen

For plans sections and elevations, please refer to the archives section of the site available from the “references” menu.

365-TANKSTATION – AIRE D’ORIVALFilippo Aimo