Page 16 - AGC_MultiLingue_HD.indd
P. 16
16
het ontwerpproces zelf is gewijzigd: de ruwe geometrische schets van de bakstenen constructie is nu een uiterst nauwkeurig ont- werp geworden, waarbij er meer moet worden nagedacht over de hoeveelheden, de afmetingen en de modules. Gesofisticeerde reken- en tekensoftware, en verfijnde productierobots zijn nuttige tools voor die uitdieping van het ontwerp.
De invloed van die nieuwe gevelbenadering laat zich indirect ook voelen op het ontwerp van de structuur: een trap tegen de gevel, een gebouw op pijlers, lichtere vloeren van paddenstoelplaten, een structuur die vrij uitzetbaar is, het windverband van stalen profielen, een opeenvolging van uitkragingen op de gevel, het zijn termen die geleidelijk aan in de woordenlijst moeten worden opgenomen.
De bouwkundige structuur van de AGC Glass Building lijkt achteraf het technische eindpunt – tot op vandaag – van een reeds lange reeks afzonderlijke synthesen:
duBBeLe GeVeL
Een geheel van tien gevelkolommen draagt het staalskelet van het Brussimmogebouw op de hoek van de Belliardstraat en de Trierstraat in Brussel (1989-1993, figuur 2 [01/225]). De structuur heeft vanaf de tweede verdieping een uitkragende dubbele gevel met luchtdoorstroming voor de kantoren, de buitengevel is van Stopsol Supersilver Clearglas van Glaverbel, geplaatst op dunne aluminium kasprofielen, de binnengevel van houten schrijnwerk, buitenstores en gewone dubbele beglazing.
LameLLeN aaN de BuiteNkaNt
Een gevel met gewone dubbele beglazing en aan de buitenkant lamellen, eveneens op dunne aluminium kasprofielen, omhult de binnenruimten van houtskelet en enkele beglazing, de atria en de wandelgangen van het hoofdkantoor op pijlers van uitgeverij Dupuis, rue Jules Destrée in Marcinelle (1993, figuur 3 [01/286]).
extRa HeLdeR GLas
In het hoofdkantoor van de Nationale Portefeuillemaatschappij
in Gerpinnes7 (1993-1995, figuur 4 [01/320]) wordt voor het eerst gebruikgemaakt van extra helder glas. De achterkant van de on- doorschijnende delen zijn van wit gemoffeld glas, de voorkant van gezuurd matglas. Bij het gebruik van extra helder glas in de dubbe- le gevel blijkt echter de groenige verkleuring moeilijk te vermijden, te wijten aan de elektrolytische lagen die de zonnefactor moeten verlagen.
Sindsdien ben ik dubbel voorzichtig geworden en beperk ik het gebruik van die lagen tot het strikt noodzakelijke om zowel de lichtinval als de kleurweergave-index te verbeteren.
de auLa maGNa
Die voorzichtigheid heeft ervoor gezorgd dat de dubbele gevel van de Aula Magna van de UCL, place du Couchant in Louvain-la-Neu- ve (1996-2001, figuren 5, 6 en 7 [01/297])8 volledig uit een quasi hel- dere, dubbele beglazing bestaat. De aula was het eerste gebouw waarvoor samen met het ontwerp van het bouwwerk de natuur-
fffffffffFig. 5, 6, 7 | 01-297 | aula magna | Louvain-la-Neuve | 1996-2001
Fig. 8a | aula magna | Zicht op de grote zaal | simulatie met natuurlijk licht
Fig. 8b | aula magna | Zicht op de grote zaal | uitvoering


































































































   14   15   16   17   18