Page 39 - AGC_MultiLingue_HD.indd
P. 39
39
het is mogelijk om op korte termijn en tegen een lage kostprijs de CO2-uitstoot in de bouwsector te verminderen, vooral door
de energieprestatie van gebouwen te verbeteren. De voornaamste actiepunten van het plan zijn:
– voorschriften voor het labellen van toestellen en apparaten
en voor minimumeisen inzake energieprestatie;
– voorschriften voor de energieprestatie van gebouwen en voor gebouwen met een erg laag energieverbruik (‘bijna-energieneutra- le gebouwen’);
– de productie en distributie van elektriciteit eficiënter maken;
– de energie-eficiëntie van voertuigen verbeteren;
– de inanciering van investeringen in energie-eficiëntie verge- makkelijken voor kmo’s en ESCO’s (Energy Service Company).
Het actieplan voorziet in het promoten van energie uit hernieuw- bare bronnen en het aanmoedigen van energie-eficiëntie in het kader van een bindende doelstelling om het energieaandeel uit hernieuwbare bronnen binnen het totale energieverbruik in de Europese Unie tussen 2006 tot 2020 naar 20% te brengen.
HeRsCHikkiNG VaN de RiCHtLiJN iNZake eNeRGiePRestaties VaN GeBouWeN
In 2002 was de Europese richtlijn inzake energieprestaties van ge- bouwen het vertrekpunt voor het uitwerken van wetgevingen in de diverse lidstaten. In 2010 heeft de Commissie die richtlijn geactua- liseerd. De huidige richtlijn legt de eisen vast voor (onder meer):
– een gemeenschappelijke methodologie voor de berekening
van de energieprestatie van gebouwen en hun onderdelen;
– het toepassen van minimumnormen inzake energieprestatie voor nieuwe gebouwen en hun onderdelen en voor nieuwe onderdelen van een gebouw;
– nationale plannen die erop gericht zijn het aantal bijna-energie- neutrale gebouwen te verhogen;
eneRgIe en de eUROPese COnTeXT
De Europese Commissie heeft daarvoor een driestappenplan uitgewerkt:
– 2006: actieplan voor energie-eficiëntie;
– 2010: herschikking van de richtlijn inzake energieprestatie van gebouwen (tegen 2020);
– 2011: routekaart naar een concurrerende koolstofarme economie in 2050.
aCtiePLaN VooR eNeRGie-eFFiCiëNtie
Het actieplan biedt een beleids- en maatregelenkader om meer vaart te kunnen zetten achter het uitvoeringsproces van het be- sparingspotentieel dat geraamd wordt op 20% van het jaarlijkse primaire energieverbruik in de EU, tussen 2006 en 2020.
Het actieplan heeft tot doel het grote publiek, de beleidsmakers op alle beleidsniveaus en alle marktpartijen te mobiliseren en de bin- nenlandse energiemarkt te hervormen opdat alle EU-burgers kun- nen beschikken over de meest energie-eficiënte infrastructuren, gebouwen, apparaten, processen, voertuigen en energiesystemen van de wereld.
Rekening houdend met het belang van de menselijke factor bij het terugdringen van het energieverbruik zet dit actieplan de bevol- king aan zo rationeel mogelijk met energiegebruik om te springen. Energie-eficiëntie is niet enkel het resultaat van wetgeving, maar berust ook op een gefundeerde en weloverwogen keuze van elke burger.