Page 23 - AGC_MultiLingue_HD.indd
P. 23
23
aGC GLASS euRoPe LOUVAIN-LA-NEUVE, BELGIUM (2013)
glAveRBel en AgC glAss eUROPe
Glasfabrikant Glaverbel ontstond in 1961 uit de fusie van de twee grootste glasproducenten (vlakglas) in België, ‘Glaces et Verres’ (Glaver S.A., °1931) en ‘Union des Verreries Mécaniques Belges’ (Univerbel S.A., °1930)1. In 1981 werd Glaverbel deel van de in- ternationale groep Asahi Glass Co., Ltd., de eerste producent van vlakglas ter wereld. In 2007 voert AGC één enkele naam in voor alle bedrijven van de groep wereldwijd: Glaverbel wordt AGC Flat Glass Europe. Deze Europese tak kreeg in 2010 de nieuwe naam AGC Glass Europe.
AGC Glass Europe produceert, verwerkt en verdeelt vlakglas voor de bouwsector (buitenbeglazing en binnenhuisinrichting), de au- to-industrie, de solarindustrie en gespecialiseerde industriële sec- toren. het telt vandaag ongeveer 14.000 werknemers. AGC Glass Europe heeft zijn eigen R&D Center en telt meer dan 100 produc- tie-units in Europa, van Spanje tot Rusland.
De hoofdzetel van AGC Glass Europe was gelegen op deTerhulp- sesteenweg in Brussel; dit is het bekende ‘Glaverbel’-gebouw. het huurcontract met AGC eindigde in 2013. Daarom werd in 2009 samen met Progema een grondige interne audit uitgevoerd. Verschillende aspecten van de onderneming werden doorgelicht: inanciële aspecten, de organisatie, communicatie, eficiëntie...
1 - de geschiedenis van de glasindustrie in Wallonië wordt beschreven in het boek van Francis Poty en Jean-Louis delaet: Charleroi, pays verrier, Éditions La Centrale Générale, Charleroi, 1986.
Op basis van deze parameters werden verschillende scenario’s uitgewerkt met het oog op een mogelijke verhuis naar één of ver- schillende gebouwen. De bestaande bevestigingen kwamen ook ter sprake: welke zijn de voor- en nadelen van de locatie van de verschillende vestigingen? De vestigingen zelf werden doorgelicht op bouwfysisch en organisatorisch vlak.Ten slotte werd gekeken hoe de verschillende afdelingen op verschillende locaties onder- ling met elkaar communiceren.
Er werd vastgesteld dat de organisatie van de oude kantoren niet zijn meegeëvolueerd met de nieuwe communicatiemiddelen en de hedendaagse manier van werken. De interne communicatie tussen medewerkers en de verschillende directies werd hierdoor moeilij- ker. Bovendien werken steeds meer medewerkers op verplaatsing of van thuis uit, waardoor dure kantoorruimte vaak onbenut was. De kantoren waren niet compact en niet optimaal georganiseerd. Te veel circulatieruimte en gebrek aan natuurlijk licht zijn twee aspecten die in alle vestigingen werden vastgesteld.Ten slotte bleek in alle gevallen dat het energieverbruik van de vestigingen zeer hoog was.
De analyse was in de eerste plaats een ondersteuning in de zoek- tocht naar een nieuwe locatie en heeft geleid tot de vertaling van de noden van AGC in bestekvorm: de conclusies van het onderzoek.
aGC GLASS COMPANY NoRtH ameRiCa ALPhARETTA, UNITED STATES OF AMERICA
aGC GLASS, WoRLd hEAD QUARTERS TOKYO, JAPAN


































































































   21   22   23   24   25